2009 m. balandžio 24 d., penktadienis

Plovas


Patiekalas, turintis ilgą istoriją ir plačią geografiją ir milijonus variantų... yra net patarlė, kad plovo rūšių yra tiek, kiek yra musulmonų.

Vienas mėgstamiausių mano patiekalų. Dar iš vaikystės prisimenu tokį mokyklinės valgyklos plovą - ryžių košę su pomidorų padažu ir mėsos dvasia... koks skanus jis man būdavo :) tik nepamanykite, kad manęs vaikystėje nemaitino :))) anaiptol. Todėl ir išsidirbinėjau. Kartais specialiai eidavau po pamokų pas mamą į darbą, kad ji mane nuvestų į valgyklą :) Kai paragavau plovą, kurį pagamino mano tada darnevyras, nustebau. Kaip? O kur pomidorų padažas? Bet po truputį atsivėrė akys, o kartu ir mano smalsumas. Taip ir gimė šis variantas :)

Nepretenduoju į uzbekišką ar kitokį autentiškumą, nes su aviena patys žinote kaip pas mus, reakcija į devzirą vienoda - o kas čia per daiktas,  ir morkos neteisingos, ir kazano - specialaus puodo nėra... todėl tokia suvietinta versija :) Bet ji puikiai prigijo mūsų šeimoje, labai dažnai šitą plovą darau įvairioms šeimos šventėms :) prašo :)

1,3 - 1,5 kg viščiuko (arba kalakuto) šlaunelių
2 vid. dydžio svogūnai
4 vid. dydžio morkos
600 ml ryžių
15 - 20 nevalytų, bet gerai išplautų česnako skiltelių
100 ml nekvapnaus aliejaus
1 šaukštelis maltų kumynų
1/2 šaukštelio maltų kalendrų
1/2 šaukštelio maltų kmynų
2 kupini šaukštai raugerškio uogų
1 šaukštas druskos

Svogūnus supjaustyti plunksnelėmis, morkas irgi reikėtų supjaustyti, bet aš tarkuoju... tinginė :))) . Aliejų įkaitinti storasieniame inde. Plovas man geriausiai išeina zepteryje arba špižiniame troškintuve. Svogūnus ir morkas apkepinti aliejuje, sudėti mėsą (Nuimti šlaunelių mėsą, supjaustyti nedideliais gabaliukais, šlaunelę maždaug į dvį-tris dalis), pakepinti. Atskirai sausoje keptuvėje pakaitinti kumynus, kalendras, kmynus. Labai įdėmiai, nesudeginti! Vandenyje (~ 1,2 - 1,3 l) ištirpinti druską. Ant mėsos suberti ryžius, supilti vandenį. Suberti prieskonius, įdėti česnako skilteles, viršų pabarstyti raugerškiu. Uždengti dangčiu, o dangtį iš viršaus uždengti storu rankšluosčiu, sumažinti ugnį iki minimalios ir pamiršti maždaug 40 min. Nemaišyti. Gardžiuotis :) Česnakai tampa neįtikėtinai skanūs :)

2009 m. balandžio 23 d., ketvirtadienis

Šviežių daržovių salotos su juodgrūdėmis

Vėl arabiškos salotos. Mano virtualios draugės Natalijos, gyvenančios Mauritanijoje, receptas. Žinote, kaip būna... kartais virtuali draugystė prasmingesnė, gyvesnė nei reali...
Šios salotos puikiai tinka Egzotiškų prieskonių savaitei. Kiek abejoju, kad juodgrudė Lietuvoje yra egzotinis prieskonis, bet pagal tai, kiek ji yra naudojama tai tikras raritetas.

Salotoms reikės:
  • džiūvėsėlių salotoms
  • pomidorų
  • agurkų
  • saldžios paprikos
  • baltojo svogūno
  • petražolių
  • mėtų
  • juodgrūdės sėklų
  • druskos
  • aliejaus
  • citrinos sulčių
Kaip ir įprastos salotos - daržoves supjaustyti, žalumynus irgi. Viską sumaišyti, pašlakstyti aliejumi ir citrinos sultimi. Vietoje druskos, aliejaus ir citrinos sulčių įpyliau aliejau nuo sūdytų citrinų.
Labai skanu :) Fatuš nuėjo į antrą vietą :)

2009 m. balandžio 22 d., trečiadienis

Tortas "Citrusinis malonumas"


Nebūsiu originali. Labai gerai žinomas tortas. Bet ir dabar populiarus mano draugų ir pažįstamų tarpe :)

CITRUSINIS MALONUMAS

Biskvitas
4 kiaušiniai
150 g cukraus
100 g miltų
nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
vienos citinos sultys ir nutarkuota žievelė

Sirupas biskvitui
vienos citrinos sultys
vieno apelsino sultys
vienas šaukštas c.pudros
50 ml balto vyno

Kremui
2 vidutinio dydžio citrinų i 2 vidutinių apelsinų sultys ir nutarkuota žievelė
4 tryniai
1 kiausinis
pusė stiklinės cukraus
60 g sviesto
250 ml plakamosios grietinėlės

1 pakelis persikų arba citrinų žėle
5 puselės persikų sirupe

100 g maskarponės sūrio
1 šaukštas c.pudros

Biskvitą iškepti dieną prieš. Išplakti baltymus iki standžių putų, palaipsniui įberti cukrų, po to supilti trynius, citrinos žievelę ir sultys. Baigti plakti ir suberti persijotus miltus su kepimo milteliais. Kepti 170 C apie 50 min. forma - 22 cm. Ataušinti ant grotelių, perpjauti į 3 dalis.

Kurdas - trynius, kiaušinį, cukrų ir citrusų sultis ir žievelę virti vandens vonelėje (puodas įstatomas į kitą, didesnį puodą su verdančiu vandeniu) kol sutirštės. Nuimti nuo vonelės, įdėti sviestą ir išmaišyti. Atvėsinti. Išplakti grietinelę, atsargiai sujungti su kurdu.

Želę užpilti vandeniu(0,5 l) kad išbrinktų . Po to ištirpinti ir palikti, kad apstingtų (nevisiškai!!!!)

Formą iškloti kepimo popieriumi - dugną ir šonus. Į formą sudėti pirmą biskvito sluoksnį, truputį sudrėkinti (smarkiai nešlakstyti, nes bus ištyžęs, kitus sluoksnius galima daugiau - kaip patinka). Pertepti kremu. Viršuje turi būti biskvito sluoksnis perpjauta puse - ne biskvito viršus, ne dugnas). Ant jo išpilti truputėį žele tirpalo. Bet tirpalas turi būti neskystas, nes įsigers į biskvitą. Toks skysto medaus konsistencijos. Išdėlioti persikus. Tortą palikti nakčiai šaldytuve
Išimti iš formos. Maskarponę ištrinti su c.pudra, gautu kremu išlyginti šonus.

2009 m. balandžio 21 d., antradienis

Džiūvėsėliai salotoms


Smulkmena. Bet puiki. Labai man patinka. Nebūtinai salotoms. Šiaip patraškėti irgi labai malonu. Duonelės iš pakelių manęs kažkodėl nežavi...

reikės
  • baltos duonos
  • baltojo vyno
  • alyvuogių aliejaus
  • česnako skiltelės
  • Provanso žolelių
Kepimo skardą iškloti popieriumi. Aišku, kad kepimo :) Duoną sulaužyti nereguliariais gabaliukais (tiesiog kaip patinka), pašlakstyti vynu, aliejumi, apibarstyti tarkuotu česnaku ir Provanso žolelėmis. Kepti 190 C apie 10 - 15 min. :) Iškepusius džiūvėsėlius naudoti pagal norus :) aišku savo... nes džiūvėsiams žodžio niekas nesuteikė :)

2009 m. balandžio 20 d., pirmadienis

Fatuš su sumachu arba šv. daržovių salotos su žagreniu :)

Šįkart žaidžiame ne virtuvę, o žaidžiame žodzius - kas kokius nori :) įvairių yra - ir teisingų ir neteisingų... Salotos labai paprastos bet kartu ir genialios, kaip ir visi paprasti dalykai. Baaa... net įtariu, kad kažką panašaus kiekvienas iš mūsų kada nors gaminome. Ir ne vieną kartą. O mes darome labai-labai dažnai, kartais net kartą per dieną, kasdien per savaitę :) Čia yra arabiškas variantas, netrukus jis užleis vietą armėniškajam, tik tegul daugiau žolelių išauga :)

52 skanios savaitės su egzotiškaisiais prieskoniais - tai puiki proga pristatyti mano mėgstamiausius prieskonius :) Sumachas, arba lietuviškai žagrenis plačiai vartojamas Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos, Kaukazo virtuvėse. Suteikia patiekalams rūgštumo, dažnai vartojamas vietoje ctrinos sulčių arba kartu su jomis.

FATTUŠ
Paprastai daromas su pitos gabalėliais, bet gerai tinka ir skrudintas batonas :)

1 ilgas agurkas
3 pomidorai
1/2 nedidelės gūžės aisbergo salotų
1/2 vid. dydžio baltojo svogūno
2-3 skrudintos batono riekelės
1/2 šaukštelio sumacho
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštas citrinos sulčių
druskos

Svogūną supjaustyti plonomis plunksnelėmis, pabarstyti sumachu. Agurką nuvalyti juostelėmis, supjaustyti į 4 ilgas dalis, išimti sėklas. Supjaustyti nedideliais kubeliais. Pomidorus perpjauti į 4 dalis, išimti sėklas. Supjaustyti nedideliais kubeliais (pomidorus, ne sėklas :)))). Salotas suplėšyti (arba supjaustyti keramikiniu peiliu), sudėti į salotinę, po to pomidorus ir agurkus. Pabarstyti druska, išmaišyti. Aliejų su citrinos sultimis sumaišyti, mišiniu pašlakstyti salotas. Ant viršaus sudėti džiuvesėlius ir svogūnus su sumachu.

Dar karta pakartosiu - paprasta:)))) labai-labai :) ir skanu :))))) labai-labai :)

2009 m. balandžio 19 d., sekmadienis

Pievagrybių užkandėlė (tapas)


Nerealiai paprasta ir skani užkandėlė. Net pati nustebau. Įrašiau į savo pastovų valgiaraštį. Bet geriau patiekti karštą arba bent šiltą.

0,5 kg pievagrybių
3 šaukštai aliejaus
3 skiltelės česnako
1 šaukštas citrinos sulčių
druskos, šviežiai grūstų pipirų
smulkiai supjaustytų petražolių

Nupjauti pievagrybių kojeles. Jas sunaudoti kokiam nors kitam patiekalui :) Įkaitinti aliejų, česnakus sutraiškyti ir 30 sekundžių apkepti labai karštame aliejuje. Išimti česnakus, sudėti kepti pievagrybių kepurėles. Jas apkepti iš abiejų pusių gana stipriai, bet trumpai, po 2 - 3 minutes. Sumažinti ugnį, supilti citrinos sultis ir patroškinti 1-2 minutes. Pasūdyti, pabarstyti pipirais ir suberti pjaustytas petražoles. Viskas :) Gardžiuotis :) Skanu su balta duonele :)


2009 m. balandžio 18 d., šeštadienis

Citrusinis keksas su glajumi ir cukatomis



Šiandien namuose atsirado apelsinų perteklius. Pas mus kartais taip būna - nėra, nėra... staiga nepriklausomai vienas nuo kito mes su vyru atitempiame namo tą patį... Taip atsitiko ir šį kartą. Todėl visos pajėgos buvo nukreiptos į apelsinų utilizaciją :) Užsimaniau kvapnaus, puraus ir skanaus kažko... ir tam kažkam reikėjo:

120 g sviesto
120 g cukraus
4 kiaušiniai
50 ml aliejaus
50 ml apelsinų (citrinų) sulčių
1 šaukštas tarkuotos citrinų(apelsinų) žievelės
350 ml miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių

sirupui
50 ml apelsinų (citrinų) sulčių
15 ml romo

glajui
150 ml cukraus pudros
15 g sviesto
15 ml citrinos sulčių

Minkštą sviestą plakti su cukrumi iki purios masės, po to po vieną įmušti kiaušinius, vis papalkant. Supilti aliejų, įberti žievelę, veiksmai nesikeičia - plakame, sultis - plakame, miltus persijoti su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišyti į sviestio-kiaušinių masę. Keksinę formą (pas mane stačiakampė 10 x 20 cm) iškloti kepimo popieriumi, kepti 180 C apie 45 - 50 min. Patikrinti mediniu pagaliuku. Keksą ataušinti ant grotelių.


Ataušušį keksą subadyti mediniu pagaliuku, apšlakstyti sirupu. Glajui cukraus pudrą išsukti su sviestu ir sultimis, truputį pašildyti ir aplieti keksą. Pabarstyti cukrintomis apelsinų arba citrinų žievelėmis* :)

jas darau tiesiog labai plonai supjausčius  žievelę ir užpylus cukrumi. Laikau mažame stiklainėlyje šaldytuve. Laikas nuo laiko papildau. Kepiniams - pats tas :)


2009 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Tilapija, troškinta su pomidorais


Labai skanu, labai paprasta. Vienos puodo patiekalas, pagaminamas per 20 minučių, aišku, jei žuvis nesušalusi :)
Labai atsiprašau už nuotrauką... nekenčių puodinių-keptuvinių nuotraukų... kodėl taip padariau? Tikriausiai todėl, kad noriu pasigirti tokia nerealia keptuve. Stora, sunki. Tiesiog tai, ką gydytojas paskyrė :)

4 tilapijos filė
4 pomidorai
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1-2 skiltelės česnako
1/2 svogūno
1 šaukštas marinuotų žaliųjų pipirų
1/2 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukštas pjaustytų jalapeno pipirų (konservuotų)
druskos, pipirų, žiupsnelio cukraus

Česnako skilteles sutraiškyti peiliu (tiesiog prispausti), svogūną supjaustyti plunksnelėmis. Įkaitinti aliejų, jame pakepinti svogūną ir česnaką. Žuvį pasūdyti, pabarstyti pipirais, pašlakstyti citrinos sultimis. Svogūnus ir česnaką nustumti į šalį, sudėti žuvį ir trumpai apkepinti. Pomidorus supjaustyti šeštadaliais, apibarstyti cukrumi, sumesti į keptuvę, taip pat sudėti pjaustytus jalapeno pipirus. Uždengti ir sumažinti ugnį. Troškinti apie 15 minučių, baigiant troškinti suberti žaliuosius pipirus.

2009 m. balandžio 13 d., pirmadienis

Pošventinės impresijos

Ramu. Namai miega. Šviečiantis kompo monitorius - vienintelis šviesos šaltinis, tylą jaukia tik minkštas stuksenimas per klavišus...

Praeitą naktį išsimiegojau už keturias naktis, ne tik už praeitas, bet ir už vieną į priekį, tai dabar darbIAliai :))))) atrodo baigti, fabrikėlis laikinai uždarytas :) Aš tik apie virtuvę... tik...

Deja, paveiksliukų nebus. Tiesiog nefotografavau. Ir meniu paprastesnį nei visuomet padariau. Krizė čia ne prie ko, nenorėjau likti nežinioje, ką po to daryti su liekančiu maistu. O ir apetitai ir valgymo galimybės pasikeitė palyginus su praeitais metais.

Dirbti vien tik dėl idėjos dirbti nebuvo prasmės. Dirbti tam, kad prikrauti šaldiklį irgi nesinorėjo. Nežinau, kaip pas ką, bet su tuo šaldikliniu maistu tai man labai vienodai išeina - jeigu neišmetu prieš užšaldant, tai dažniausia išmetu pagulėjusį mėnesiuką-kitą šaldiklyje. Todėl šių metų Velykiniu valgiaraščiu likau labai patenkinta, o kartu ir savimi :)

Dariau:
  • margučius... nors netiesa, juos margino dukra :)
  • salotas su putpelių kiaušiniais;
  • hatsanuš (kitaip fatuš), arba šviežių daržovių salotas su sumachu ir džiuvėsėliais;
  • baltas salotas;
  • sumuštinukus su ikrais;
  • kalakutienos filė (pastramą);
  • kalakutienos kumpelį obuolių kailinukuose;
  • keptas vištienos šlauneles;
  • daugiaryžį su baravykais;
  • joululeipą;
  • mielinę bobą;
  • marcipaninį keksą;
  • tortą "Paukščių pienas"
Dar valgėmė ledus, gėrėme namines aviečių sultis ir trys suaugę nesugebėjo išgerti 1 butelio sauso baltojo vyno :))))

Iš viso padariau šešis tortus :))))) keturis paukščių pienus (vienas sau) ir du želė. Labai tikiuosi, kad tie, kam dirbo dovanų fabrikėlis, buvo patenkinti. Nes aš dar kartą norėčiau nuoširdžiai jiems visiems padėkoti už tai, ką jie daro :)

Nors žadėjau, kad bus tik apie virtuvę, bet kažkaip neišeina... Gražios tos šventės... iš susijaudinimo net ašara nuriedėjo... Sentimentalumas? Galbūt... Po labai vėlyvų pusryčių, skuodėmė per tuščią miestą lankyti tų, kuriuos mes galime tik aplankyti arba tik prisiminti... Sekmadienį anksti ryte prieš mišias išjungiau garsą mobiliam ir pamiršau, kad jį turiu, tik šiandien vakare žiurėjau praleistus skambučius, skaičiau žinutes, neslėpsiu malonias... bet atsisveikinau su telefonu šioms šventėms, tiesiog nebuvo nuotaikos telefoniniam bendravimui. Visus artimuosius pamačiau... arba aplankiau, džiaugiausi galėdama pamatyti akis, apkabinti tetas, net žodžių nereikėjo. Šventės buvo tikros, gražios... turėjau ir turiu kelis norus, bet būna taip, kad mes negalime kažko pakeisti... galbūt susitaikymas su tuo, savotiškas romumas ir atneša ramybę, o tada viskas kas nesvarbu tokiu ir tampa...

P.S. Pirmas gyvunėlis (vabzdys), kurį pamatai po Apsireiškimo Švč. Mergelei Marijai (kovo 25) simbolizuoja visų metų būklę... mačiau skruzdes.... ir vėl :)))))) kaip norėčiau būti kokiu nors tingiu, gražiu, viskuo patenkintu vabalu :)))))

Su Šventėmis!


Nors ir pavėluotai :)


Ramybės, džiaugsmo ir pavasariško atgimimo Jums ir Jūsų namams!

Norėčiau nuoširdžiai padėkoti Jums, kad esate kartu, kad Jums įdomu tai, ką aš darau, kad savo susidomėjimu įkvėpiate mane net tada, kai mūza lankosi kitur :)


AČIŪ!

2009 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Velykoms. Salotos su putpelių kiaušiniais

Tiesiog superinės salotos. Paskutiniu metu - visų mano balių hitas. (Nuotrauka iš "mušio lauko", tad labai atsiprašau, kad be ikebanų :))) ) Receptas iš Carina-forum.com. Salotos universalios, gali būti su žuvim, su paukštiena, su mėsa (kepta, rūkyta, virta), arba iš viso tik su daržovėmis ir kiaušiniais - priklauso nuo nuotaikos ir norų :)

8 virti putpelių kiaušiniai
4 vid. dydžio virtos bulvės
1/2 raudonojo svogūno
300 g salotų lapų
200 g rūkytos žuvies (k.r. skumbrė)
2 virtos morkos
1 didelis obuolys
100 g alyvuogių

Padažui:
2 šaukšteliai garstyčių
60 ml aliejaus
2 šaukštai citrinos sulčių
1/2 šaukštelio medaus
1/2 šaukštelio druskos
1/4šaukštelio pipirų
1 česnako skiltelė
1 šaukštas smulkiai supjaustytų krapų

Visus produktus skirtus padažui sumaišyti ir paplakti šluotėle. Salotų lapais iškloti salotinę, sluoksniais sudėti supjaustytas morkas, obuolius, bulves. Kiekvieną sluoksnį po truputį pašlakstyti padažu. Ant viršaus sudėti kiaušinius, alyvuoges, žuvį ir svogūno žiedus, supilti likusį padažą.

P.S. Iki Velykų naujų įrašų bloge nebus, bet į klausimus, jei jų bus, atsakysiu :)

Visiems gražaus ir sklandaus pasiruošimo :)
Sėkmės virtuvėje :)

2009 m. balandžio 8 d., trečiadienis

Velykoms. Saldainiai "Paukščių pienas"

Tradicijų sergėtojai vargiai ar pritars, kad tai įprastas Velykoms desertas :) O aš sakysiu, kad labai netgi tinka :) Juk skirtas paukščiams :) tikriems pavasariniams ženklams.... Aš mėgstu tradicijas, bet kartu mėgstu ir išdykauti...

2 baltymų
100 g cukraus
vandens sudrėkinti cukrui
5 g želatinos
citrinos rūgšties
30 g sviesto
30 g kondensuoto pieno su cukrumi

200 g šokolado

Želatiną užpilti 20 ml vandens ir palikti išbrinkinti.
Sirupas (iš vandens ir cukraus) verdamas kaip nurodyta čia.
Užpylus cukrų vandeniu, ištirpinti jį kaitinant ant labai mažos ugnies. Kai sirupas pradeda virti, susidaro smulkūs burbuliukai ir putos.Verdančio sirupo maišyti negalima. Drėgnu teptuku apvalyti susidariusius cukraus kristalus nuo puodo sienelių.Virti nemaišant, kol sirupo temperatūra pasieks 116–118 °C.
Jei nėra specialaus termometro, galima kitu būdu patikrinti, ar sirupas išviręs. Į vandenį su ledukais įpilti ¼ arbat. šaukštelio sirupo. Vandenyje iš sirupo susidaro minkštas kamuoliukas, jį paspaudus pirštais kiek keičiasi jo forma. Sirupą nukaisti nuo ugnies, į išvirtą sirupą supilti želatiną, masės tūris padidės, bet po kelių sekundžių sukris.
Išplakti kiaušinio baltymus iki putų ir visą laiką plakant supilti verdantį sirupą su želatiną. Pilti tarp plakimo šluotelės ir plakimo indo krašto. Įberti citrinos rūgšties. Visą laiką plakti. Atskirai gerai išmaišyti sviestą su kondensuotu pienu. Kai baltymų masė truputį praauš, įdėti sviestinį kremą ir plakti, kol galutinai atauš. Pastabos

Masę supilti į stačiakampę formą 20 x 20 cm, išklotą maistine plėvele. Stingdyti šaldytuve min. 8 valandas. Šokoladą ištirpinti, praaušinti. Svarbu, kad jis nebūtų šiltas, kad neištirptų paukščių pienas. Paukščių pieną supjaustyti stačiakampiais gabaliukais ir glazuruoti šokoladu. Sustingdyti.

2009 m. balandžio 7 d., antradienis

Velykos. Mėsos užkandžių puokštė. Galantinas


Vegetarams tikrai netinka. Ir sveiko maisto propaguotojams irgi nepatiks. Tiesiog Velykoms gaminama daug įvairių mėsos užkandžių. Tokia jau tradicija.

Vištienos galantinas (I)
tas, su morkytėmis :) arčiau alyvuogių ir marinuotų česnakų :) labai paprastas, bet skanus :)

~ 0,5-0,6 kg vištienos mėsos (be kaulų, bet palikti odą)
1 vid. dydžio svogūnas
1 vid. dydžio morka
30 g sviesto
100 ml pieno
2 riekelės baltos duonos (plutelę nuimti)
1 trynys
muškato riešuto, druskos, pipirų
aliejaus, tarkuotų morkų pabarstymui

Svogūną ir morką smulkiai supjaustyti, pakepinti svieste ant labai mažos ugnies, kad tik suminkštėtų. Mėsą, užmerktą piene duoną, svogūnus ir morkas sumalti, supilti trynį, įberti trinto muškato riešuto, druskos, pipirų, sumaišyti (kaip įprastą faršą). Kepimo rankovę perpjauti išilgai, patepti aliejumi, pabarstyti morkomis. Ant morkų patiesti odą, ant jos sudėti faršą ir suformuoti pailgą galantiną, suvynioti, stipriai surišti galus. Į pailgą skardelę (arba keptuvę) įpilti vandens, įdėti vyniotinį ir virti ant mažos ugnies apie valandą. Išimti, paslėgti ir palikti šaltoje vietoje aušti mažiausiai 8 valandoms.

Kalakutienos galantinas (II)
prie obuoliukų ir vynuogių :)

*
~ 0,5 kg kalakuto kumpelio mėsos
1/2 vid. dydžio svogūno
2 skiltelės česnako
didelis ryšulėlis petražolių
100 g graikinių riešutų
druska, aitriųjų pipirų dribsniai, juodieji pipirai
**

taukinės tinklelis
maltos raudonosios paprikos, šaukšto majonezo

Faršą sumalti, o geriau smulkiai-smulkiai supjaustyti iš visų produktų nuo * iki **. Taukinės tinklelį ištiesti, ant jo sudėti faršą ir suvynioti. Geriausiai padaryti du plonus, kaip dešra vyniotinius. Viršų labai plkepimo skardą ir kepti 180 С apie 45 - 50 min. Ataušinti.

2009 m. balandžio 6 d., pirmadienis

Velykoms. Žaidžiame virtuvę "daidžestas"


Įdomu, ar kalbininkai manęs nenuskalpuos už "daidžestą"? Po tokių grėsmingų pažadų tai net ir nejauku... Bet aš sulietuvinau.... nepykite....

Bet prie reikalo. Šventės artėja neišvengiamai. Stengsiuos per šią savaitę įdėti naujų šventinių (bent jau mano nuomone :) ) receptų. Kol kas surinkau tuos, kurie, kaip man atrodo, tinka šventiniam stalui :) Taip pat kelis receptus įdedu ir iš SM - juk virtuvę žaidėme ir ten :)

Mėsa:

Kalakutienos filė (pastrama)
Kalakutienos vyniotinis su obuoliais (ir šalavijais)
Vytinta kiaulienos nugarinė (palendvica)
Kalakuto kumpelis obuolių kailinukuose
Uzkepta kalakuto blauzdelė

Salotos:

Jautienos ir vynuogių salotos
Makaronų salotos su riešutų ir baziliko padažu
Nepykite, bet įdedu ir šias salotas :))))
Avokadų salotos

Nesaldūs kepiniai:

Velykinis krepselis
Sluoksniuotos tešlos traškučiai su įvairias sūriais ir pomidorais
Plikytos tešlos pyragaičiai (su nesaldžiais įdarais)

Saldūs kepiniai

Mielinė boba
Nepaprastas keksas
Baltyminis keksas (kai reikia sunaudoti likusius baltymus)

Tortai:


Želė tortai su vaisiais
Paukščių pienas
Varškės sūrelis
Triufelis
Medaus tortas su citrusų nata
Aksominis šokoladinis tortas

Velykoms. Užkepta kalakuto blauzdelė. Trigubas malonumas

Peržvelgus savo receptus, matau nenumaldomą meilę paukštienai. Ir ne kažkokioms putpelėms ar karveliams, o normaliems, geriems kalakutams. Mėgstu turėti rankoje daiktą ... o ne daikčiuką :))) tad ir mastelis toks, koks yra :) o jei dar prisideda naudingumas, tada išlošiama dvigubai :) o trigubai, jei dar pasigaminti nereikia jokių pastangų. Tad trigubas malonumas.
Receptą Carina-forum.com pateikė viena labai šauni mergina, vardu Ksenija.

  • Kalakuto blauzdelės
  • Baltojo vyno (~ 350 - 400 ml)
  • Ropinių svogūnų (3 -4)
  • Druskos, pipirų
Blauzdelę pabarstyti druska, pipirais ir apkloti supjaustytais pusžiedžiais svogūnais. Palikti pusvalandžiui. Užpilti baltuoju vynu ir palikti nakčiai šaldytuve. Ryte apversti blauzdelę, kad ji pasimarinuotų vyne iš visų pusių. Įkaitinti orkaitę iki 250 C. Nupilti didžiąją dalį vyno ir kepti pusvalandį. Pašlakstyti susidariusiomis sultimis, uždengti folija, sumažinti t-rą iki 200 C. Laikas nuo laiko pripilti vyno iš marinato. Kepti valandą. Įsmeigti peiliu arba virbu storiausią vietą. Jei išsiskyriančios sultys rausvos, kepti dar 30 minučių 180 C, laikas nuo laiko palaistant susidariusiomis sultimis. Išėmus mėsą, palkti ją pastovėti 10 - 20 minučių. Susidariusį padažą sutrinti smulkintuvu, arba mėsą patiekti su kartu keptais svogūnais.

2009 m. balandžio 5 d., sekmadienis

Vištienos kepenėlės troškintos su obuoliais

Labiausiai nefotogeniško modelio nepažįstu... nebent aš pati (nuotraukose kaip kepenėlės, niekas neatpažįsta :)))) bet tai lyrika :) Net nežinau, prieš ką aš tiek šokinėjau :)))) Buvo laiko pagalvoti, kaip atrodau iš šalies. Solidi dama, su fotiku ant kaklo kloja servėteles, glosto klostes, medituoja ties obuolio gabaliuku lėkštėje arba pincetu nuiminėja nereikalingus produktus nuo lėkštės...
Ačiū Tau, mano šeima, kad leidi man leisti laiką būtent šitaip :)

Vištienos kepenėlės troškintos su obuoliais



Negaliu pasakyti, kad ypatingai mėgstu kepenėles. Bet kartais norisi, Sakykime kartą metuose :) Tai tas kartas kaip tik šiandien ir buvo :)

Reikės:
  • ~ 700 g paukštienos kepenėlių
  • 3 vid. dydžio svogūnų
  • 3 vid dydžio obuolių
  • miltų pabarstymui
  • aliejaus kepimui
  • druskos, pipirų, cukraus, džiovintų čiobrelių, sumacho (galima be jo :) )
Paprasčiau nebūna :) Kepenėles supjaustyti nedideliais gabaliukais, apibarstyti druska, pipirais ir miltais. Keptuvėje įkaitinti truputį aliejaus, ir 3 - 4 minutes pakepinti kepenėles ant didelės ugnies. Svogūnus supjaustyti plunksnelėmis, pabarstyti trupučiu cukraus (ne daugiau 1/2 šaukštelio), išmaišyti. Kepenėles išimti, o toje pačioje keptuvėje pakepinti svogūnus 4 - 5 minutes. Obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis, pabarstyti sumachu ir pakepinti kartu su svogūnais vėl apie 4 - 5 minutes. Grąžinti kepenėles į keptuvę, pabarstyti čiobreliais, įpilti puse stiklinės vandens, uždengti ir troškinti ant mažos ugnies apie 10 - 15 minučių.

Patiekiau su bulvių ir salierų koše. Ją dėjau ledų šaukštu :)

2009 m. balandžio 4 d., šeštadienis

Šokoladas, šokoladas, paukščių pienas :)

Sveiki, sveiki, sveiki!!!! Labai džiaugiuosi galėdama vėl įsijungti į bloginimą :) Kaip gerai, kai galiausiai priimamas koks nors sprendimas :) Bet savaitė su reanimuojamu kompu, kai viltis isižiebia ir gęsta... kai reikia prašyti įsijungti ir suspėti... tiesiog suspėti :) o, kaip sako rusai, кто не успел, тот опоздал... tai tų vėlavimų buvo daugiau, nei suspėjimų... už tad namuose išvalyti langai, išskalbtos užuolaidos, sutvarkyta virtuvė, net pusiau numegzta palaidinė dukrai... net neįtikėtina :) Kuo puikiausiai pasitvirtina posakis, apie tvarką namuose... jei ji yra, reiškia sugedęs kompiuteris :) bet čia taip, kiek hiperbolizuoti pabambinimai :)


Labai pasiilgau. Todėl ir sveikinuosi su labai skaniu tortu. Deja, nėra prapjauto... kaip visuomet :) man lieka tik tikėti tais, kas valgė :)

Biskvitui

120 ml pieno
90 g sviesto
150 g cukraus
6 kiausiniai
6 tryniai
120 g miltų
60 g kakavos
2 šaukšteliai kepimo miltelių

Kremui:
8 baltymų
350 g cukraus
20 g želatinos
40 ml vandens želatinai išbrinkinti
100 g sviestinio kremo
1/6 šaukštelio citrinos rūgšties

Sviestiniam kremui:
250 g minkšto sviesto
200 g sutrištinto pienos su cukrumi
50 g šokolado

Pertepimui
250 ml pertrintų braškių

Sirupui
250 ml stiprios vaisinės arbatos
3 šaukšteliai cukraus
3 šaukšteliai citrinos sulčių
3 šaukšteliai vaisinės užpiltinės

Glajus iš "Triufelio" torto

150 g šokolado papuošimams

Įkaitinti orkaitę iki 180 С. 28 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Ištirpinti sviestą piene, kiaušinius, trynius ir cukrų išplakti iki šviesiai gelsvos spalvos tirštos masės. Miltus su kakava ir kep. milteliais persijoti į kiaušinių masę. Porą šaukštų masės sumaišyti su pieno-sviesto mišiniu ir supilti atgal į bendrą masę. Atsargiai išmaišyti ir išpilti į paruoštą formą. Kepti apie 45 - 50 minučių. Išimti, nuimti popierių ir ataušinti ant grotelių. Geriausiai biskvitą iškepti dieną prieš sutepant tortą.

Paukčių pienui išplakti baltymai užpilami išvirtu cukraus sirupu su želatina, o vėliau sudedamas sviestinis kremas. Šiuo atveju bus labai naudingi "Operos" patarimai kaip išvirti cukraus sirupą ir kaip turi atrodyti sviestinis kremas.
  1. Išbrinkinama želatina
  2. Vienu metu reikia išplakti baltymus ir išvirti cukraus sirupą.
  3. Paukščių pieno cukraus sirupui suberti cukrų į prikaistuvį ir užpilti tiek vandens, kad apsemtų cukrų, bet atsargiai, nepadauginti. Cukrus turi būti šlapias, bet ne plaukiojantis :)
  4. Kai sirupas išviręs, į jį supilti išbrinkintą želatiną. Masė labai padidės, bet po to grįš į pradinę stadiją :)
  5. Sirupą su želatiną atsargiai supilti į besiplakančius baltymus
  6. Visą laiką plakant suberiama citrinos rūgštis
  7. Į dar šiltą, bet ne karštą baltyminį kremą sudedamas sviestinis kremas (turi ištirpti :)
  8. Sudėjus sviestinį kremą, masę suskystėja, vėliau ji sustings.
Sviestiniam kremui minkštą sviestą plakti, kol pasidarys purus. Tada palaipsniui pilti sutirštintą pieną. Pabaigoje galima įberti vanilinio cukraus. Atidėti kremo paukščių pienui. Šokoladą ištripinti ir praaušusį supilti į kremą. Išplakti.

Formą iškloti popieriumi, palei šonus įdėti popierinę "apykaklę". Biskvitą supjaustyti į tris sluoksnius, vieną įdėti į formą, sudrėkinti sirupu, patepti trintomis braškėmis. Įpilti pusę paukščių pieno. Uždengti kitu sluoksniu, viską pakartoti. Viršų uždengti trečiu biskvito sluoksniu, sudrėkinti likusiu sirupu. Palikti sustingti nakčiai. Išimti iš formos, išlyginti sviestiniu kremu ir padengti viršų ir šonus šokoladiniu glajumi ir papuošti šokoladiniais papuošimais.