2009 m. vasario 4 d., trečiadienis

Makaronų salotos su riešutų ir baziliko padažu



Italų virtuvės savaitė? Nežinau, ar šias salotas galima vienareikšmiškai priskirti italų virtuvei. Nagrinėjant šių salotų kilmę, galima rasti itališkų pėdaskų, bet stipriai adaptuotų mūsų sąlygoms. Bet tai nekeičia to fakto, kad jos tiesiog labai paprastos, labai skanios salotos. Puiki vakarienė. Šios salotos gyvena pas mus tiek, kiek mes pažįstami su vyru. Petražolės gerai, bet, be abejonės, skaniausia yra su baziliku. Tinka ir džiovintas. Šiuo atveju naudojau violetinį baziliką, nors norint priduoti itališko šarmo, gal geriau tiktų žalias.

Ir dar. Graži lėkštė, ar ne? Įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio. Niekad tiek nebuvau pakvaišusi dėl lėktės... :)

3 saujos makaronų (kaspinėlių arba sraigtelių)
8 - 9 vyšninių pomidorų
100 g sūrio (geriau mozzarela, bet jeigu nėra - ne bėda, tiks ir rokiškio, tik ji prieš tai pora valandų reikia išmirkyti piene)
70 g migdolų arba kedro riešutų
sauja baziliko lapelių
2 skiltelės česnako
30 ml alyvuogių aliejaus
pora lašų citrinos sulčių

Pesto padažui: riešutus, česnaką, žalumynus (jeigu neturite šviežio baziliko, galima jį keisti džiovintu, kaip aš ir padariau :) ) susmulkinti smulkintuvu iki beveik vienalytės masės - labai smulkiai. Palaipsniui pilti aliejų, c. sultys ir viską maišyti. Sūrį supjaustyti kubeliais (jeigu turite geltoną fermentinį sūrį, tai jį supjaustyti kubeliais ir užpilti pienu). Pomidorus supjaustyti ketvirtadaliais. Makaronus išvirti, nuvarvinti. Iš karto sumaišyti su pesto. Kai makaronai atauš, sumaišyti su sūriu ir pomidoru. Leisti salotoms pastovėti min. valandą.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Mylimiausios mano salotos!!! Tik pas mane dažnokai citrinos nebūna, tai padažą patobulinau, į jį pildama balto sauso vyno (ko ko, o šito gėrio pas mane namuos visuomet yra). Ai, ir dar, kadangi pagal pradinį salotų variantą, kuris buvo SM, salotoms reikėjo naudoti tik pomodorų mėsą, pomidorų minkštimas pas mane keliaudavo į padažą. Dabar reiks pabandyt paprastai supjaustytus dėti. Seilės tysta kaip noriu, teks po darbo keliaut į norfą migdolų. Dar norėjau paklaust, ar negalvojai savo receptų su nuotraukomis iš SM, sukelti į blogą?
Monika

Elžbieta rašė...

O, kaip mes su Tavim vienodai :) Aš irgi jas labai-labai-labai mėgstu. Beje, šį savaitgalį maximoje migdolai dar pigesni - po 16 ar tai 17 lt. Akcija. Tai gal netgi ir maximoje geriau :) Man labai patiko variantas su vyšniniais pomidoriukais, labai-labai skanu. Tikrai siūlau išbandyti :) Pratęsiant kalbą apie nuolaidas - rimi vyšniniai pomidoriukai po 8 lt :) Ir skanūs, ir saldūs... :)
Dėl receptų iš SM - gal kai kuriuos ir kelsiu, bet kai darysiu iš naujo, nes ten nuotraukos tai baisios.

Anonimiškas rašė...

Apie nuolaidas, Norfoj su kortele kiaušiniams 27 % nuolaida, tai L dydžio lietuviški kainuoja ~3,4 Lt ir grietinėlei gera kaina. Kepsiu citrusinį malonumą.

Anonimiškas rašė...

Mano farfale sumaišyti su padažu jau vėsta. Sėdžiu su pilna burna seilių ir laikiu kol jau galėsiu valgyti.
Monika

Elžbieta rašė...

To Anonimiškas.
O, ačiū, man kaip tik kiaušinių reikia :) Bet grietinėlę labiausiai mėgstu Žemaitijos pieno :) Norfos šiaip yra labai brangi, bene brangiausia iš visų grietinėlių. Bet kai su nuolaida, tai turėtų būti gerai :) Saulės pieno grietinėlė mane du kartus pavedė, paskutinį kartą tai per dukros gimtadienį ... rrr... lyg šiol pikta

Elžbieta rašė...

To Monika :)
Spartuolė!!!! Ar tai reiškia, kad ir man irgi reikia pakartoti? Reikia vytis :) beje, padažo tai dar turiu...hm.... :)