2009 m. vasario 7 d., šeštadienis

AEBLESKIVER, tradicinės daniškos spurgos


Skanumėlis :) Mano mažoji gali valgyti juos tiek, kiek kepu... todėl bandome tartis, kad ji vis dėlto spaustų ant stabdžių :) Šioms spurgoms kepti reikalinga speciali keptuvė. Jos būna arba elektrinės arba dedamos ant dujinės. Savąją (elektrinę) gavau dovanų nuo danų. Iš karto ekploatavau ją be gailesčio, bet su laiku ji iškleliavo į retai naudojamų rakandų dėžę ir ištraukiama ji būdavo tik retkarčiais. prisiminti tai, kad ją turiu man padėjo Skandinaviškos virtuvės patiekalų savaitė, surengta lenkiškame forume CinCin.
Šios spurgos dažniausiai kepamos su kepimo milteliais arba soda, mielinės spurgos kepamos rečiau. Kepant kartais į jas įdedamas gabalėlis obuolio. Patiekiamos jos yra su uogienėmis, medumi, vaisių ir uogų arba sviesto padažais, barstomos cukraus pudra. Mes šiandien valgėme su šaldytomis trintomis braškėmis :)
25 g šviežių mielių
50 ml šilto vandens
1 šaukštas cukraus
2 kiaušiniai
50 g sviesto
500 ml šilto pieno
500 ml miltų
šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
Mieles ištrinti su cukrumi ir užpilti šiltu vandeniu. Palikti 20 minučių. Po to supilti likusius produktus (sviestą ištirpinti) ir užmaišyti skystą tešlą. Kildinti 40 - 45 minutes. Spurgas kepti vadovaujantis šiomis instrukcijomis .