2009 m. vasario 13 d., penktadienis

Trumpa inventorizacija

Ryte išgirdau tokią nuomonę, kad į metų pabaigą neliks produktų ir bus badas. Turėčiau ūsus, juokčiausi į juos, nes atvirai juoktis būtų nemandagu. Tada man parūpėjo įvertinti savo maisto atsargas. Įdomu, ar mano šeimyna ištvers badą, jei staiga išnyktų parduotuvės. Taigi puoliau prie atsargų :)))) Be ko negaliu gyventi???? :D Iš karto perspėju, kad daug pas mane reiškia tikrai daug.

  • Pakabinama spintelė su įvairiausiais prieskoniais
  • Dar viena pakabinama spintelė virš gartraukio su džiovintais bazilikais, citronu (pamiršau, kaip lietuviškai, bet išsisaiškinsiu :) ) peletrūnais, ramunėlėmis, rozmarinais ir čiobreliais. Žolės supiltos į medžiaginius maišus, tokius kaip avalynei sudėti.
  • Kita pakabinama spintelė su džiovintais vaisiais (be datulių, kurių mes nevalgome) ir riešutais (be žemės riešutų, kurių irgi nemėgstame)
  • Dar viena spintelė su įvairiais konditeriniais priedais - želatina, kepimo milteliais, žele, dviem kg juodojo šokolado, pusantro kg baltojo šokolado, puse kg kakavos, aguonomis (kam jas pirkau?), sausomis mielėmis, marcipanu. Ten pat įvairios smulkios formelės ir antgaliukai.
  • Makaronai (tiesiog daug ir įvairūs)
  • Miltai (kvietiniai trijų rūšių, ruginiai, ryžių)
  • Kruopos: ryžiai (ilgagrūdžiai, natūralūs, apvalūs, raudonieji), grikiai, manai, perlinės, lęšiai, avinžirniai, pupelės, penki grūdai, kuskusas, bulguras
  • Cukrus, medus natūralus, dirbtinis, golden sirup
  • Aliejus. Daug, be įprastų (saulėgrąžų, vynuogių sėklų, alyvuogių, kukurūzų) dar riešutiniai. Sojų ir rapsų aliejaus nenaudojame.
  • Actas. Baltas, raudonas, balzaminis, spiritinis, ryžių. Condi shake.
  • Džiovinti pomidorai. (Kaip bebūtų keista, bet atvežti iš Armėnijos skoniu sėkmingai nurungia itališkus)
  • Konservuoti: pupelės, avinžirniai, pomidorai savo sultyse, žirneliai (moldaviški), pomidorų pasta, kečupas (ukrainietiški), persikai, kriaušės, ananasai, slyvos, vyšnios
  • Kaparėliai, kornišonai, konservuoti mažyčiai obuoliukai, česnakai, perliniai svogūnai
  • Alyvuogės. (Juodos, žalios, kalamata)
  • Harisa, pasta genovese, ančiuviai, tahini, konservuoti vynuogių lapai

Tai tiek, kiek galima sutalpinti į 5,5 kv.metro ploto virtuvę ir tiek, kiek man reikia, kad galėčiau laikas nuo laiko išsidirbinėti.... šaldytuvo netardžiau, nes tik šiandien į šaldiklį įmečiau penkis kg šaldytos tilapijos. Tiesiog buvo gera kaina. Į rūsį irgi nelindau. Ir iš viso ten neeinu. Užtenka, kad per vasarą užsuku porą šimtų stiklainių... Ką gi, galiu padaryti išvadą, kad badas mums nebaisus :) ir ilgai :))))) Taip pat galima padaryti išvadą, kad pas mus vyrauja kaukazietiška (nekeista, nekeista :))))), arabiška, Viduržemio jūros ir įprasta virtuvės. Tolimieji Rytai bent kol kas nejaudina :)

P.S. Pamiršau... kaip gi galėjau????? Brendis, romas ir vynas ... kepiniams, kepiniams :) Gėrimai gėrimui - ne mano parapija :))))

10 komentarų:

Laurindre rašė...

Kaip ne keista, pas mane beveik tiek pat visokio gerio.

Monkey rašė...

Wow, o jau sokolado kokie kiekiai!!!

Elžbieta rašė...

Laurindre :) o, kokie žmonės! Labai malonu Tave čia matyti :)

Monkey, jo, mums šokoladoholikams.... :) bet ir kitų dalykų irgi ne mažesni :)))) juk mėgstu, kad būtų ne tik daug, bet ir to daug būtų irgi po daug :)))))

Vilma rašė...

Čia turbūt standartinis visų prijaučiančių kulinarijai virtuvinis paketas. :) Pas mane labai panaši situacija - pakabinama spintelė pilna prieskonių, spintelė pilna džiovintų vaisių, riešutų, konservuotų pomidorų, pupelių, žuvies, konditeriniai dalykėliai, lęšių, mung dalo, dviejų rūšių kvietinių miltų, rupių miltų, ruginių miltų, krepšys bulvių, burokėlių, morkų, svogūnų ir česnakų. Einant aukščiau - avižiniai dribsniai, bent 3 rūšių ryžiai, bent 5 rūšių makaronai, kukurūzų kruopos, didelis pakas duoniukų vaišėms, grikiai, kuskusas, bulguras :), trijų rūšių aliejus (saulėgrąžų, alyvuogių ir žemės riešutų), vyno actas, ryžių actas, paprastas actas. Šaldytuve yra milijonas visokiausių padažų (žaliasis pesto, raudonasis pesto, saldus čili padažas, slyvų padažas, 2 rūšių sojų padažas, Vorčesterio padažas, granatų sirupas, pomidorų tyrė, česnakinis padažas (maniškio), jogurtinis padažas (namie nevalgau, nešuosi į darbą prie daržovių), dar kažkas iš padažų, bet tingiu eiti tikrinti, VISADA šaldytuve būna pieno, kiaušinių, sūrio (šiandien yra ementalerio ir šviežio saldaus pieno varškės sūrio), sviesto ir dešros (čia maniškio desertas :)). Dar būna įvairių daržovių, šiandien ir pievagrybių po vizito į turgų atsirado. :D Žodžiu, badas ir mums dar ilgai negresia. Bet, kas juokingiausia, kaip su drabužiais būna - pilna spinta, o nėra ko rengtis, taip ir pas mums būna vakarais po darbų grįžus - pilna maisto, bet nėra ko valgyti. :)))

Oi, bet ir prirašiau aš čia... Turbūt ilgiausias mano komentaras. :)))

rusvaplaukė rašė...

aha, pas mus irgi taip. bandau reorganizuot tas spinteles, tai "tam kartui" susitvarko, o po to vėl niekas niekur nebetelpa.. o apie šaldiklį nėra nė ko kalbėti ,), ten ką nors įkišti - be šansų. tai tik įmetu greit kokį šaldytą čatnį ir užtrenkiu dureles, kol nespėja iškristi :)

Elžbieta rašė...

Seeeeeeserys!!!!!! Išties labai panašios atsargos. Šiaip yra naudinga kartas nuo karto peržvelgti ir dar kartą įvertinti, kas išties reikalinga, o be ko galima gyventi :) Kaip ne keista, bet man neprigijo kynva. Bandžiau ir vienaip ir kitaip, bet maniškiai skeptiškai į ją reagavo. Todėl stovi praimtas pakelis, liudi.... :) Raudonieji ryžiai jau senokai užsigulėjo, reikia galvoti "pajamavimo" būdą :)))) Apie šaldiklį tai man irgi žodžių trūksta :))) nors jau dabar tai geriau atrodo, bent jau tas, kuris atskirai, nors braškių ir mėlynių dar po lentyną :)))) O peržvelgus šaldytuvinį, tai manau, kad darau vieną didelę klaidą - nerašau, kas yra ir kada padėta. Čia taip atrodo, kad viskas matosi, bet kai užšąla, tai kartais viskas vienodieja. Vienu metu žymėjau, tai po to taip gerai būdavo... o dabar ...aptingau?
Dar vienas svarbus dalykas. Būtinos yra sandėliukų lentynų revizijos. Sakau iš savo karčios patirties, kai prieš porą metų pas mus rusy sugriuvo lentynos. Su visais stiklainiais.... Visos vasaros darbas ir vaisiai-uogos-daržovės... Tokios mintys :)

Laurindre rašė...

Elžbieta, ir man buvo malonu vėl tave surasti.
O spintelėse labai naudinga daryti revizijas, nors prisimeni, kokio gėrio turi ir mąstai, kaip jį panaudoti. Prieskonių gausa jau seniai stebina visus mūsų svečius. Net negaliu įsivaizduoti, kaip žmonės vien su druska ir pipirais gali išsisukti. O paskui stebisi, kad pas mus viskas skanu. Gerai, dar, kad su vyru skoniai sutampa ir nebijome eksperimentuoti virtuvėje. Jo straganinai tikrai nėra lygių ir visi ateina jos paragauti.

Elžbieta rašė...

Laurindre :) O, kaip įdomu... aš irgi norėčiau paragauti. O kaip jis ją daro? arba nors iš ko? :)

Laurindre rašė...

Jis daro iš pilamidės, tai tokia žuvis, panaši į skumbriją, bet kelis sykius didesnė (iš bėdos galima iš skumbrijos, bet daug išsimeta), galima iš tuno, dar skaniau. Žuvis turi būti šaldyta. Truputį palaikai kambario temperatūroje, tik tiek, kad galėtum pjaustyti. Ir pjaustai mažais vieno cm kūbeliais. Jis taip kruopščiai išpjausto visus pajuodavimus, palikdamas tik pačią kokybiškiausią mėsytę, be jokių sausgyslių. Tada įdedi smulkiai pjaustytą svogūną, druskytės ir pipiriukų, galima įspausti truputį citrinų sulčių, bet mes nespaudžiame. Padedi keliom valandom į šaldytuvą, valgai su virtomis bulvėmis.

Elžbieta rašė...

Supratau :) ačiū labai už receptą :) Kažkada mano daugės vyras irgi darydavo (jis jūreivis). Atvažiuoja iš reiso, kviečia svečių :)