Puslapiai

2012 m. gruodžio 25 d., antradienis

Su Šventėmis!



Mielieji,
Būkite sveiki, geros nuotaikos ir apsupti geranoriškų žmonių!
Su Šventėmis ir gero apetito gyvenimui :)

Elžbieta 

P.S. Piešinys mano vaikio :) 

2012 m. liepos 14 d., šeštadienis

2012 m. birželio 18 d., pirmadienis

Keksiukai su uogomis





 Gaivu, skanu, puošnu. Ir paprasta. Tik tiek galima pasakyti :)

Keksiukai:
14-16 vnt (5 cm skersmens)

Įkaitinkite orkaitę iki 170°C

160 g sviesto, 180 g miltelinio cukraus, 2 kiaušiniai, 1 trynys,125 ml natūralaus jogurto, 220 g miltų, 1 šaukštas miltelinio cukraus su vanile, 1 šaukštelis kepimo miltelių, mažas žiupsnelis druskos


  1. Supilkite 2 kiaušinius ir 1 trynį į plakimo indą, lengvai paplakite kiaušinius.
  2. Įdėkite minkštą sviestą į plaktuvo indą, lėtais apsisukimais plakite sviestą, kol taps plastiškas.
  3. Persijokite miltelinį cukrų tiesiai į išplaktą sviestą. Lėtais apsisukimais maišykite sviestą su milteliniu cukrumi iki vienalytės masės
  4. Nuolat maišant pilkite paplaktus kiaušinius, nugramdykite viską nuo plakimo indo šonu.
  5. Supilkite jogurtą sumaišytą su druska, išmaišykite
  6. Persijokite miltus, kepimo miltelius ir miltelinį cukrų su vanile. Lėtais apsisukimais maišykite iki vienalytės masės, bet stenkitės ilgai nemaišyti
  7. Sudėkite tešlą į konditerinį maišelį
  8. Spauskite tešlą į formeles, užpildydama jas iki 2/3 aukščio.

Maskarponės masė

250 g maskarponės, 250 ml plakamosios grietinėlės, 50 g miltelinio cukraus, 1 šaukštas miltelinio cukraus su vanile, 150 g braškių įdarui,  įvairių uogų, mėtų lapelių papuošimui, miltelinio cukraus pabarstymui


  1. Sutrinkite įdarui skirtas braškes
  2. Persijokite miltelinį cukrų ir miltelinį cukrų su vanile
  3. Sudėkite į dubenį maskarponę, supilkite grietinėlę ir suberkite persijotus cukrus, viską maišykite šluotele. Turi gautis glotni masė. Įdėkite ją trumpam į šaldytuvą
  4. Nupjaukite keksiukų viršūnėles, pripilkite trintų braškių ir uždenkite nupjautomis viršūnėlėmis.
  5. Šaukštu užtepkite maskarponės masės ant keksiukų.
  6. Išdėliokite ant viršaus uogas ir pabarstykite milteliniu cukrumi

Ji, 2012, birželis

2012 m. birželio 10 d., sekmadienis

Apie tai, kaip pjausto FISKARS peilis

Įdėmiai stebintys tinklaraščių įrašus, jau tikriausiai pastebėjo Beatos, Jurgos, Skirmantės įrašus apie antradienį (06.05) studijoje Čiop Čiop vikusį Fiskars peilių pristatymą. Įsivaizduokite, ir aš ten buvau, tik midaus-alaus negeriau, nes reikėjo skubėti kitur. Dėl to gaila ir ne :)  Bet pačią esmę mačiau, o be to (kaip ir kiekvienas dalyvavęs pristatyme) gavau dovanų  naujos kolekcijos Fiskars Edge peilį.

Kadangi apie pristatymą jau viskas parašyta ir parodyta, ir aš tam pritariu, o daugiau kartotis būtų juokinga, tad tiesiog nusprendžiau geriau kaip reikiant išbandyti gautą dovanų peilį. Beje apie peilius ir dovanas. Nors Lietuvoje dovanoti (gauti dovanų) peilius dar neįprasta, bet laikas, manau tą turėtų ištaisyti. Mes namuose turime nemažai dovanotų peilių, jais labai džiaugiamės, o be to pirmas man padovanotas peilis (prieš n metų... vaje... taip ilgai žmonės negyvena....) buvo būtent Fiskars. Suomių dovanotas, tad dabar šis pristatymas man nemažai nostalgiškų jausmų sukėlė.... Tai va, nebijokime dovanoti peilių. Tai yra smagu, naudinga ir tikrai neprašausime pro šalį. Na galiausiai kokį metalinį centuką paimkim. Bet peilius dovanokime ir priimkime dovanų.

Tad dabar bandysiu pažvelgti pro padidinamąjį stiklą į peilį.

Štai toks gražuolis. Juodutis, dengimas analogiškas teflonui. Tvirtinama, kad prie jo niekas nelimpa. Šiek tiek perdedama, na kas nors tikrai prilimpa. Bet. Aš asmeniškai nematau jokių problemų tame, kad limpa. Pjaustau tikrai nemažai, bet niekad ties lipimu "nesiciklinu". Atvirkščiai, tam tikrais atvejais tai tik į naudą.



Oranžinis akcentas puikiai tinka morkoms :)

Labai daug morkų ir šiek tiek mažiau svogūnų. Supjausčiau ir net nepajutau.... 

Oranžinis akcentas puikiai tinka ir žalioms salotoms :)

Maloniai nuteikė peilio lengvumas ir plonumas. Nors kraštas priešingas pjaustymo kraštui yra storesnis, bet išlaikytas labai geras santykis ir jausmo kapojant kirviu nėra :) Peilis yra kartu ir šiek tiek lankstus ir tvirtas. Pjausto labai gerai, jokių pastangų. Bet didesnei amplitudei geležtės linija turėtų būti ne tiesi, bet šiek tiek suapvalinta. Čia ypač tiems svarbu, kas pjausto nepertraukiamu judesiu. Peilis labai patogiai gula į ranką, kaip jau minėjau, supjausčiau tikrai daug ir net nepastebėjau, o šiaip man dažnai paskausta riešą, jei peilis nesubalansuotas. Fiskars žada, kad šiuo peiliu galima pjauti ir kaulus (bent jau vištą supjaustyt), bet aš to nebandžiau ir, manau, nebandysiu. Šiuo peiliu. Man jis puikiai pasitvirtino pjaustant daržoves, prieskonines žoles (šiuo atveju buvo lygiai toks pat puikus, kaip ir keraminis peilis. Tik tiek, kad mano "kreivose rankelėse" keraminiai peiliai neišgyvena :( ) žalią mėsą (pjausčiau labai plonomis juostelėmis vištienos filė sriubai), mėsos vyniotinį.
Dabar man tai labai smagus ir labai naudingas naujas "žaisliukas" virtuvėje. Turiu pripažinti, kad tikrai geras!

 "Fiskars EDGE peilius ir kitus Fiskars virtuvės įrankius galite įsigyti internetinėje parduotuvėje www.irankiucentras.lt

2012 m. gegužės 16 d., trečiadienis

Plovas su jautiena ir daigintais avinžirniais


Labai norėjau parašyti daug dalykų, rankos niežtėjo, bet pagalvojau, kad prie plovo šitaip rašyti nevalia. Tad apie plovą.
Bet. Bjauri esu ir neiškentėsiu.
Ar gerbiamoji BalbinaMarcelina bus patenkinta, jei kokią nors Kvazimundą  vadins BalbinaMarcelina tik todėl, kad jos abi blondinės? (Blondinės, nepykite, po karšta ranka patekote, o iš dainos žodžių neišmesi. Bet neskaudės, pažadu). O dar visus BalbinosMarcelinos nuopelnus pripaišys Kvazimundai ir sakys, kad taip ir buvo? Darau šiokią-tokią prielaidą, kad BalbinaMarcelina nenori būti BalbinaMarcelina, galbūt jai sapnuojasi tapti Petrute. Bet gi ne Kvazimundai savo vardą dalint? Taip ir su plovu. Juokiasi jis visais savo ryžiniais dantimis (jei ryžių), liūdnai juokiasi, kai plovu vadina ryžių košę. Ypač su kiauliena ir pomidorų padažu. Kodėl į tokią nemalonę pateko gerbiamoji kiauliena? Ogi todėl, kad ten, iš kur plovas atkeliavo, kiauliena yra visai ne gerbiamoji, o atvirkščiai. Bet nesakysiu, kaip, nes galiu sukelti gerbiamosios kiaulienos pasipiktinimą. Tik pridursiu, kad visai-visai nevalgoma. Jei kur nors Uzbekistane ar kitokiame -stane (kaip vakar rašė vienas dienraštis), padarys didžkukulius, o  vietoje bulvių tarkuos aivą ir sakys koks skirtumas arba dar geriau - pasaulinė integracija, negi nebus čia gyvenantiems ir puoselėjantiems didžkukulių tradicijas, graudu? Arba karbonadą pavadins babka?
Na o jeigu rimtai - yra tam tikri dalykai, kurie nusipelnė vadintis taip, kaip jie iš tikrųjų vadinasi, o apsišaukėliams prie jų šlietis nevalia. Ypač klasikiniai patiekalai.


Išties, labai nustebau, kad toks liuksiškas dalykas pas mane tinklaraštyje svečiavosi tik kartą. Nepaisant to, kad plovas visuomet pas mus šeimoje yra gerbiamas, mėgiamas ir labai dažnai gaminamas. Įvairus, ne tik puristinis. Nors ankštiniai plove tai irgi puristika, ypač pupuolės ir avinžirniai. Aš tik šiek tiek paįvairinau, įdėjus daigintus avinžirnius, kuriuos myliu labai karšta meile.  Na, vienintelis dalykas, ko nedarysiu - lyties nekeisiu, tad ošpazu netapsiu, teks tenkintis moterišku plovu. Ai, dar atsiprašau... be ikebanų. Štai taip...


300 g svogūnų (nuvalytų)
350-400 g morkų (nuvalytų)
~ 600-700 g minkštos jautienos. Gal išpjova - tai per smarkiai, bet sprandinė, nugarinės nuopjovos - labai tinka.
100 ml aliejaus
400 ml ryžių (plikytų)
200 ml daigintų avinžirnių
1,2 l vandens
1 šaukštelis kuminų
1 šaukštelis maltos paprikos
1/2 šaukštelio maltos kalendros
1 šaukštelis džiovinto baziliko
1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
2 šaukštai razinų
1 nugriebtas šaukštas druskos
1 galvutė česnakų (išplauta, bet nevalyta)
1 aitrioji paprika
  • Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro
  • Ryžius perplauti, kol vanduo taps skaidrus - svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesulliptų.
    Svogūnus supjaustyti plunksnelėmis, morkas supjaustyti neplonais šiaudeliais.
  • Storų sienų puode įkaitinti aliejų ir apkepti pirmiauisia svogūnus, o po to morkas. Išimti ir apkepti iki rusvumo supjaustytą nedideliais kubeliais mėsą. Svarbu nedėti visko iš karto, nes mėsa troškinsis, o ne keps. 
  • Grąžinti morkas ir svogūnus į puodą, suberti avinžirnius, įpilti apie 200 ml vandens ir troškinti ant mažos ugnies apie 30 min. (Jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min)
  • Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleisti ryžius.
  • Vandenyje ištirpinti druską, užpilti ryžius. 
  • Į juos įdėti česnakų galvutę, aitriąją papriką, apibert prieskoniais ir maltomis razinomis.
  • Uždengti dangčiu, o dangtį iš viršaus uždengti storu rankšluosčiu, sumažinti ugnį iki minimalios ir pamiršti maždaug 30 min. Ai, ne visai pamiršti. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padaryti duobutes, kad eitų garai iš apačios. 
  • Na ir tiek.... :)

2012 m. balandžio 11 d., trečiadienis

2 proc. GPM

Ar jau apsisprendėte kam skirti 2 proc. GPM? Jei dar neapsisprendėte, skirkite kelias minutes ir užsukite į aštuntus metus onkologinėmis sergančių vaikų labui dirbančio fondo puslapį. www.rugute.lt.

Čia rasite fondo nuveiktus darbus, vykdomų projektų aprašymus, išsamias finansines ataskaitas, renginių nuotraukas.

Surinktos lėšos bus panaudotos vaistų ir medicininės įrangos pirkimui, apmokėjimui už vaikų gydymą ir tyrimus užsienyje, vaikų svajonėms pildymui, kasmetiniam renginiui „Draugų sala“ organizuoti.

Ar žinote, kad pasikeitė prašymų pateikimo tvarka? Nuo šiol reikia pildyti prašymo formos antrąją versiją – FR0512 v.2.
Dabar teikiant prašymą, iki 2% pajamų mokesčio tam pačiam paramos gavėjui galima skirti ilgiau kaip vienerius metus (iki 5 metų). Net jei užpildėte senojo pavyzdžio deklaraciją, siūlau užpildyti naująją, kad nereikėtų kelis metus pildyti prašymų.

Patogiausia prašymą užpildyti tiesiog portale https://deklaravimas.vmi.lt


Fondo duomenys, reikalingi prašymui užpildyti:
Paramos gavėjo kodas: 300070090
Daugiau informacijos apie 2% GPM skyrimą
http://www.rugute.lt/svarbu/2-proc.-paramai-3.html

2012 m. balandžio 5 d., ketvirtadienis

Šokoladinis kavos kremas



Kavą aš myliu sena, ilga ir karšta meile. Rytinis puodelis - būtinybė. O po pietų su gabalėliu šokolado - nuostabus jausmas. Šitame kreme yra ir kavos, ir šokolado. Šilkinis, glotnus, aitrokas ir kartu kreminis.

Kremas analogiškas mano darytam torte Anna , tik tuo metu naudojau vandenį, o dabar - kavą. Taip pat pakeičiau proporcijas. Net neįsivaizduoju, kiek reikėtų kiaušinių lukštų sutalpinti tiek kremo, kiek jo buvo torte. Beje patiekimas kiaušinių lukšte gerai ir dėl porcijos dydžio :)

100 g šokolado
100 ml labai karštos kavos (aš viriau džezvoje)

50 g maskarponės sūrio

  • Šokoladą ištirpinkite.
  • Nuolat maišant pilkite karštą kavą.
  • Maskarponę išmaišykite mediniu šaukštu
  • Masę truputį pravėsinkite ir sumaišykite su maskarpone
  • Kremą sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite į paruoštus lukštus


SVARBU!!!!

Šiuo atveju BŪTINA išvirti kiaušinių lukštus. Šiuo atveju jie neapdorojami termiškai kartu su kremu, tad būtina tai padaryti prieš.
Lukštus užpilkite karštu vandeniu ir virkite ne trumpiau nei 15 minučių.
Po to lukštus galima naudoti pagal poreikį  - patiekti smulkią užkandėlę, salotas.

2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Keksiukai kiaušinių lukštuose


Šitie keksiukai persekiojo mane nuo to laiko, kai man į rankas pateko Petit Larousse du chocolat.
Infekcija brendo ilgai, kol galu gale šiais metais nesumasčiau fotopamokos apie kiaušinių lukštų panaudojimą. Juk tokia velykinė tema :) O dar kai vištos pabrangino savo paslaugas, tai įgytas ekonomiškumas varpais skambino apie VISO kiaušinio panaudojimą. 
Receptą dėjau kitokį, nei knygoje, šiuo atveju svarbus buvo principas. Bet prie to recepto knygoje dar grįšiu. Gal net neužilgo. 

14-16 XL dydžio kiaušinių lukštų

450 ml miltų, 
150 ml cukraus, 
50 ml kakavos, 
2 šaukšteliai kepimo miltelių, 
250 ml pieno, 
2 kiaušiniai, 
100 g sviesto, 
žiupsnelis druskos, 
vanilės ankštis arba ½ šaukštelio maltos vanilės

Tam, kad pagaminti skirtingų spalvų tešlą, padalinkite visus produktus, išskyrus miltus per pusę, tik vienu atveju palikite 250 ml miltų, o kitu – 200 ml miltų ir 50 ml kakavos. 

  • Miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite. 
  • Visus birius produktus sumaišykite, išskobkite vanilės ankštį ir sudėkite jos sėklytes. 
  • Po to ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su pienu ir kiaušiniais. 
  • Birias dalis ir skystas dalis sumaišykite. 
  • Turi gautis dvi tešlos – viena šviesi, kita tamsi. 
  • Tešlas sudėkite į konditerinius maišelius, galima be antgaliukų. Jeigu neturite konditerinių maišelių, susukite tūteles iš celofano arba kepimo popieriaus.
  • Kiekvieną lukštą pripildykite tešlos taip, kaip jums patinka – galima kepti tik šviesius arba tik tamsius keksiukus arba margus. 
  • Lukštus užpildykite  tešla iki 2/3 lukšto. Daugiau pildyti lukšto nereikia, nes tešla labai smarkiai pakils ir išlips iš lukšto. Kepkite 15 minučių 170°C. Patikrinkite, ar iškepę keksiukai mediniu pagaliuku. 

Lukštai:
  • Lukštus išplaukite iš užmerkite stipriame druskos tirpale valandai,  išimkite lukštus ir skylute į apačią sustatykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų vanduo
  • Į kiekvieną lukštą įpilkite aliejaus ir mažu teptuku ištepkite lukšto vidų. Aliejaus perteklių nupilkite.
  •  Paruoškite keksiukų formeles. Kad lukštus galima būtų sustatyti į formas, vietą kiekvienam keksiukui išklokite folijos gabalėliu. Sustatykite lukštus į formeles skylutėmis į viršų




2012 m. balandžio 3 d., antradienis

Velykoms



Kai kas nors kartojasi jau ketvirtus metus, manau, galima kalbėti ir apie susiklosčiusias tradicijas.  Normalūs žmonės daidžestus, kažkokius rezultatus, pasižadėjimus skelbia prieš Naujuosius. Aš tikrai ne prie normalių.  O šiemet net susivėlinau ir sąrašiuką su vertais dėmesio patiekalais (mano kuklia nuomone) išleidžiu tik dabar, bet vis viliuosi, kad jis bus kam nors naudingas :)

Žaidžiame virtuvę pasiūlymai 2012 Velykų stalui:

Keptų grybų salotos su lazdynų riešutais
Upetakio salotos su grietinės ir apelsinų padažu

Vištienos vyniotinys Pastrama
Netikras zuikis su migdolais

Triušis troškintas baltajame vyne

Mielinė boba su bulvėmis

Morenginis tortas su šokoladu ir apelsinų kremu
Šokoladinis tortas Straccciatella su vyšniomis
Šokoladinis tortas su duona ir cinamonu
Sluoksniuotas varškės ir grietinės tortas
Braškių tortas su maskarponės kremu
Varškės tortas su karamelizuotais bananais ir braškėmis

Biskvitinis varškėtis
Vanilinis sūrio pyragas 
Užkandinis-desertinis sūrio pyragas su pelėsiniu sūriu stiklainyje

Vanilinis keksas su kakava
Prieskoninis keksas su šokoladinėmis bangomis

Eklerai su kremu Chantilly

Želė
Želė tortas su vaisiais ir putojančiu vynu


Čia slepiasi likusių trijų metų pasiūlymai

Velykos 2011
Velykos 2010
Velykos 2009

Gražaus Jums pasiruošimo šventėms....
Elžbieta

2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Plikytas kremas su šokoladu (detaliai)

Paskutiniu metu pastebimas gana aktyvus susidomėjimas plikytu kremu. Reikia pasakyti, kad gamybinėje konditerijoje šis kremas nėra populiarus ir labai retai gaminamas. Priežastis yra paprasta - jo realizacijos laikas yra tik 6 valandos, tad iš tikrųjų plikytus pyragaičius (nes būtent jie dažniausiai gaminami su šiuo kremu) reikėtų pardavinėti vos ne nuo krosnies. Bent jau buvo tiek ir nemanau, kad kas nors šiuo klausimu pasikeitė. Tokį trumpą realizacijos laiką sąlygoja kremo ypatingas drėgnumas. Bet iš kitos pusės, naminėje konditerijoje šis kremas tampa vis populiaresniu.



Dažniausiai plikytą kremą aš gaminu pagal prancuzų konditerio Pierre Hermé receptą. Šis kremas man labai patinka ir savo konsistencija, ir tekstūra ir skoniu. Siūlomi kremai su kakava ryškiai pralaimi šokoladinio skonio naudai. Receptą minimaliai pakeičiau - cukraus kiekį (sumažinau) ir pilu alkoholio, nes man asmeniškai šokoladas labai dera su alkoholiu. Šito kremo kiekio užtenka įdaryti 50-60 plikytų pyragaičių. Tiek, kiek reikėjo šitam krokembušui :)

Kremui:
500 ml pieno
4 tryniai
4 šaukštai cukraus
30 ml krakmolo
400 g juodojo šokolado
50 g sviesto
1/2 šaukštelio maltos vanilės (ne sėklyčių, o visos ankšties. Būna pirkti :) Naudojant vanilės ankštį, procesas yra kiek kitoks - ankštis perpjaunama, sėklos išgramdomos ir viskas verdama piene ant mažos ugnies)
30-40 ml stipraus alkoholinio gėrimo (brendis, romas, konjakas) (nebūtinai)




1. Sudėkite trynius, cukrų ir krakmolą į prikaistuvį



2. Gerai viską išmaišykite



3. Kitame prikaistuvyje užvirinkite pieną su smulkinta vanile ir pakaitinkite ant mažos ugnies dar 5 minutes.



4. Supilkite karštą pieną per sietelį į trynių-krakmolo mišinį



5. Maišykite masę ant mažos ugnies, kol sutirštės



6. Sudėkite šokoladą ir sviestą, supilkite alkoholį (jei naudojate) ir išmaišykite



7. Kremą sukrėskite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele, kad viršuje kremo nesusidarytų „kailinukai“ ir atvėsinkite. Kremas turi būti šaltas, bet nesustingęs, nes sustingusio nebus galima išspausti. :) Teks dėti šaukštu :)

















8.Konditerinis maišelis, antgalis su ilgu aštriu galu :) 

2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Daigintų avinžirnių pikantiškos salotos



Prieš kokias dvi savaitės Jurga paklausė, ar kas nors užsiima daiginimu. Ne, ne tokių daigų, kurie dygsta ant palangių jogurtų indeliuose, auginant būsimuosius sodo ir daržo gyventojus. O tinkamus maistui. Daiginu jau senokai, o kaip tik prieš pat Jurgai klausiant baigiau rengti medžiagą apie daigus žurnalui Ji. Tikiuosi, besidomintys daigais galės rasti sau naudingos informacijos rytdienos žurnale :)

Paskutiniu metu labai pamėgome daigintus avinžirnius. Nekalbant apie visus kitus privalumus, man jie patinka dar ir todėl, kad daigintų avinžirnių nereikia virti nežinia kiek laiko. Pakanka arba apvirti 12-15 minučių garuose arba trumpai apkepti. Daigintus avinžirnius galima vartoti lygiai taip pat, kaip ir nedaigintus. Ypač gardūs yra įvairūs trintiniai (humuso atmainos), salotos.

1 stiklinė daigintų avinžirnių (pas mane - daiginti 4 dienas, o po to laikomi šaldytuve)
1/2 raudonojo svogūno
1 raudonoji paprika
2-3 šaukštai aliejaus
1/2 šaukštelio aitriųjų paprikų
1 šaukštelis pomidorų miltelių arba tiek pat pomidorų pastos
1/2 šaukštelio raudonėlių
1/2 didelės citrinos sulčių
1 česnakų skiltelė (jei nedidelė)
žiupsnis rudojo cukraus
sauja petražolių
mažųjų špinatų lapelių

  • Svogūną smulkiai supjaustytir pertrinti su žiupsniu cukraus. 
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti avinžirnius ir svogūnus ir kepinti vidutinėje kaitroje, kol gražiai apskrus - 5-6 minutes. 
  • Suberti paprikas, raudonėlius, pomidorų miltelius arba sudėti pomidorų pastą, trumpai pakepti. 
  • Sudėti kubeliais supjaustytą papriką ir kepti dar 2-3 minutes. 
  • Pabaigoje supilti citrinos sultis, įberti druskos, įdėti smulkintą česnakų skiltelę ir kapotų petražolių. Viską išmaišyti. 
  • Šiek tiek pravėsinti ir patiekti su špinatų lapeliais. Arba be jų :)


Čia ne avinžirniai :) Nuo pat ryto grožėjausi pro langą tokiu vaizdeliu :) Buvo jų ir daugiau, bet kadangi medis aukštesnis už pastatą, tai sniegenos, sėdinčios ant viršutinių šakų matėsi nelabai gerai, o šitų lašišiniai pilvukai švietė iš tolo :)

2012 m. vasario 12 d., sekmadienis

Eklerai su kavos kremu Chantilly


Plikyti pyragaičiai once more. Tikrai ne paskutinį...
Šį kartą - eklerai - pailgi plikyti pyragaičiai su kremu chantilly, o tiksliau - tiesiog su plakta grietinėle su kava. Man labai patinka kavos, grietinėlės ir šokolado derinys, tad jis kuo puikiausiai atsispindėjo šiuose pyragaičiuose.

250 ml vandens
120 g sviesto
1 kavos šaukštelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
250 ml miltų
5-6 kiaušiniai

Kremas chantilly

400  ml plakamosios grietinėlės
1 šaukštas kavos pupelių
50 ml brendžio
2 šaukštai miltelinio cukraus
šaukštas maltos kavos pabarstymui

Glajus
200 g šokolado
70 g sviesto
100 ml pieno
50 ml brendžio

  • Vandenį,  druską, cukrų užvirinti su mažais kubeliais supjaustytu sviestu, suberti miltus ir intensyviai išmaišyti. 
  • Truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant.  Stebėti tešlos konsistenciją, neįmušti kiaušinių daugiau, nei reikia. Tešla turi būti glotni, blizganti, minkšta, bet laikanti formą.
  • Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Tešlą spausti per konditerinį maišelį. 
  • Kepti 200 °C temperatūroje, po to kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje. Pyragaičius ataušinti ant grotelių. 
Kremą ruošti iš vakaro.
  • Kavos pupeles sugrūsti grūstuvėje, suberti į grietinėlę, supilti brendį ir palikti nakčiai. 
  • Perkošti
  • Persijoti miltelinį cukrų ir suberti jį į grietinėlę.
  • Išplakti. Na ir čia svarbu nepersistengti, nes gali gautis sviestas. Grietinėlė turi būti glotni

    • Glajui ištirpinti šokoladą su pienu ir sviestu, labai gerai išmaišyti, supilti brendį ir dar kartelį pamaišyti.

      • Ataušusius pyragaičius perpjauti ir įdėti kremo, pabarstyti kava. 
      • Nupjautas pyragaičių viršūnėles aplieti glajumi, uždėti ant pyragaičių

      Voilà!

        2012 m. vasario 10 d., penktadienis

        Keptų grybų salotos su lazdynų riešutais


        Dar vienos salotos iš "karo lauko" :) Šitos buvo tikrai sensacingos. Ne taip greitai pagaminamos, kaip upėtakio su grietinės ir apelsinų padažu, bet buvo pirmos, kas dingo nuo stalo. Dar ant stalo buvo:

        Keptų paprikų vyniotiniai su graikiniais riešutais ir su varške
        Pievagrybių tapas
        Jautienos ir vynuogių salotos
        Jau minėtos upėtakio salotos
        Netikras zuikis
        Upėtakis sluoksniuotoje tešloje analogiškas 
        Garintos daržovės su  vinaigrette užpilu
        Sultinys
        Pyragėliai
        ir tooooortas....


        Keptų grybų salotos su lazdynų riešutais

        10-12 gražių šviežių baravykų, pievagryvių (šaldyti irgi tinka)
        100 g lazdynų riešutų
        džiuvėsėliai salotoms
        mažieji špinatai
        aliejus grybų kepimui

        Padažui:
        100 g petražolių lapelių
        1 nedidelė skiltelė česnakų
        1 šaukštas auksaspalvio sirupo
        1 citrinos sultys
        100 ml aliejaus
        1 šaukštelis druskos

        • Grybus supjaustyti plonomis riekelėmis ir pakepti aliejuje kol taps gražiai auksiniai
        • Sudėti keptus grybus ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus
        • Riešutus pakepti orkaitėje 10-12 minučių 190 °C. Nuvalyti
        • Padažui visus produktus išskyrus aliejų susmulkinti kartu trintuvu. Aliejų supilti jau į susmulkintą masę.
        • Į salotine sudėti lapus, suberti džiuvėsėlius, riešutus ir sudėlioti grybus
        • Ant viršaus užpilti padažo

        O dar įdomus pastebėjimas )))))
        Nu labai įdomus....
        šias salotas valgė žmogus jau porą dešimtmečių nevalgantis petražolių!!!!!! Visai... ir atrandantis jas visur, kur tik jų būna įdėtų. Manau, kad ateityje jis šiek tiek pakeis savo nuomonę apie mano mėgstamiasią žolelę :)

          2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

          Upėtakio salotos su grietinės ir apelsinų padažu


          Paprastutės, bet labai geros salotos, pagamintos iš to, kas buvo šaldytuve. Nuotrauka iš "karo lauko" )))) šios salotos pasižymėjo labai greitu dingimu nuo stalo

          120-150 g sūdyto upėtakio
          12 putpelių kiaušinių
          10-12 vyšninių pomidorų
          mažų špinatų (baby-spinach) lapelių (pagal poreikį)

          Padažui:
          70 g grietinės
          1 didelio apelsino sultys (~120-150 ml)
          1 šaukštelis nutarkuotos apelsinų žievelės
          2-3 šaukštai smulkiai supjaustytų krapų
          1 šaukštelis garstyčių
          1/2 šaukštelio druskos

          • Kiaušinius išvirti, nulupti ir supjaustyti pusiau
          • Pusiau supjaustyti vyšninius pomidorus
          • Upėtakį supjaustyti riekelėmis
          • Lėkštėje išdėlioti špinatų lapus, ant jų - likusius produktus.
          • Padažui visus produktus sumaišyti
          • Užpilti padažu salotas

          2012 m. vasario 6 d., pirmadienis

          Morenginis tortas su šokoladu ir apelsinų kremu


          Šitą tortą ir tam tikras jo modifikacijas nuo sausio vidurio kepiau jau keturis kartus. Paskutinį kartą - iš 15 baltymų... Baltyminę tešlą dėjau į formą tam, kad netyčia neišplauktų po visą orkaitę, o tada net neturėčiau tokiam tortui skirto padėklo.... gal... :) Bet. Sprendžiant iš svečių reakcijos, jei kepčiau ir iš 24 baltymų, jo lygiai taip pat nebūtų likę rytui :D


          20 cm skersmens tortui

          Oriniam pagrindui:
          6 baltymai
          300 g cukraus
          3 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
          1 šaukštelis baltojo vyno acto
          2 šaukštai kakavos
          50 g tarkuoto šokolado

          Apelsinų kremui:
          6 tryniai
          100 g cukraus
          200 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
          50 g sviesto
          1 šaukštas tarkuotos apelsinų žievelės

          Šokoladinis glajus
          100 g juodojo šokolado
          40 g sviesto
          60 ml grietinėlės
          40 ml brendžio

          Plakta grietinėlė
          400 ml plakamosios grietinėlės
          1 šaukštas tirpios kavos
          2 šaukštai miltelinio cukraus

          Keletas apelsino riekelių, mėtų lapelių papuošimui

          Morenginio pagrindo paruošimas

          Orinė tešla gana kaprizinga, tad pirmą kartą ją kepant, kepkite tiek lakštų, kiek telpa viename orkaitės lygyje. Produktų kiekis yra duotas 3 lakštams, tad apskaičiuokite, kiek turėtumėte plakti vienu metu.

          • Supilkite baltymus ir suberkite cukrų į plakimo indą. Plakite iki standžių putų – tokių, kurias galima pjauti peiliu
          • Suberkite persijotą kakavą, krakmolą ir tarkuotą šokoladą į baltymus, gerai išmaišykite – tai galima padaryti mentele arba plaktuvu. Pabaigoje supilkite actą ir taip pat išmaišykite.
          • Sukrėskite tešlą ant kepimo popieriaus ir išlyginkite mentele (trys apskritimai ~20 cm skersmens). Taip pat galite tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir išspausti iš jo.
          • Kepkite 150 °C orkaitėje 1 val. Po to išjunkite orkaitę ir ataušinkite lakštą neišimant jo iš orkaitės.

          Apelsinų kremas*
          • Trynius, cukrų ir tarkuotą apelsinų žievelę sudėkite į prikaistuvį, supilkite apelsinų sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol sutirštės. Nuolat maišykite, nes gali pridegti.
          • Į sutirštėjusį mišinį sudėkite sviestą ir išmaišykite
          • Sukrėskite kremą į mažesnį indelį ir padėkite ant paviršiaus maistinę plėvelę. Ataušinkite. Maistinė plėvele reikalinga, kad kremo viršus neapdžiūtų. 

          Šokoladinis glajus

          • Sudėkite į nedidelį puodą šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kol viskas ištirps. Nuolat maišykite.
          • Nukaiskite, pabaigoje supilkite brendį, išmaišykite ir ataušinkite
          Torto surinkimas
          • Tortą rinkite iš karto ant serviravimo padėklo arba lėkštės
          • Ant papločio uždėkite trečdalį apelsinų kremo, išlyginkite ir šaukštu arba iš popierinės tūtelės pašlakstykite šokoladinio glajaus
          • Ant viršaus uždėkite grietinėlės, išplaktos su milteliniu cukrumi ir tirpia kava. Pakartokite viską, kol sudėsite visus sluoksnius. Torto viršų papuoškite apelsinais, mėtų lapeliais.
          *Iš šitos porcijos apelsinų kremo dar liko, bet jį kuo puikiausiai galima sunaudoti ir be torto: skrebučiams, blyneliams... 

          (Ji, 2012, sausis)

          2012 m. vasario 4 d., šeštadienis

          Šokoladinis tortas Triufelis II


          Tęsiasi žvaigždėtoji serija su fejerwerkais. Labai jau man tos žvaigždutės patinka :) Panašus tortas į esamą tinklaraštyje Triufelį.
          Šitas tortas svėrė daugiau 3 kg, skersmuo 28 cm.


          Biskvitas:
          12 kiaušinių
          210 g cukraus
          120 g  miltų (405)
          30 g geros, tamsios kakavos
          45 g krakmolo

          Sirupas ir spanguolės
          150 g džiovintų spanguolių
          100 ml brendžio
          300 ml vandens

          Šokoladinis kremas:
          700 g šokolado
          1 l plakamosios grietinėlės
          1 vanilės ankštis
          150 g sviesto
          100 ml brendžio

          Šokoladinis glajus
          250 g šokolado
          75 g sviesto
          150 ml grietinėlės
          50 ml brendžio

          • Spanguolės užpilti brendžiu kelioms valandoms, geriausiai nakčiai. Po to spanguoles išimti, likusį bendį sumaišyti su vandeniu

          Biskvitui:
          • Įkaitinti orkaitę iki 200 °C
          • Persijoti miltus kartu su kakava ir krakmolu
          • Atskirti trynius nuo baltymų
          • Atskirai išplakti baltymus su puse cukraus kiekio, atskirai - trynius su cukrumi
          • Miltų mišinį suberti į trynius, įdėti dalį baltymų ir labai atsargiai išmaišyti. Po to dar per du kartus sudėti likusius baltymus. 
          • Tešlą sukrėsti ant kepimo popieriaus ir išlyginti maždaug 1 cm arba plonesnį lakštą, 28 cm skersmens.
          • Kepti 6-8 minutes, išimti ir aušinti ant grotelių
          SVARBU: Iš šio kiekio man gavosi  12 lakštų, tešlą maišiau per tris kartus, kad nesusmegtų biskvitas.

          Šokoladinis kremas:
          • Grietinėlę pakaitinti iki užvirimo su perpjauta ir išskobta vanilės ankštimi. Grietinėlė neturi užvirti, o tik susidaryti smulkūs burbuliukai. Palaikyti ant ugnies kokias 5 minutes, bet neužvirti. 
          • Šokoladą sulaužyti mažais gabaliukais ir užpilti grietinėle (per sietelį, kad nepatektų ankštis :)
          • Palaikyti minutę ir po to išmaišyti. Kol masė yra šilta įdėti sviestą ir irgi sumaišyti. Pabaigoje supilti brendį
          • Masę laikyti šaltai, kol gerai atauš. (laikiau valandą balkone .... prie -20... arba daugiau ....)))
          • Dalį kremo atidėti viršui ir šonams. Likusią dalį išplakti, bet neperplakti.
          Šokoladinis glajus:
          • Viską ištirpinti kartu. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

           Torto surinkimas:
          • Kiekvieną lakštą sudrėkinti sirupu, saikingai patepti kremu.
          • Lakštus sudėti vieną ant kito, ant kai kurių užberti spanguolių.
          • Tortą iš viršaus lengvai paslėgti. 
          • Laikyti šaldytuve per naktį
          • Kremo dalį atidėtą viršui ir šonams išplakti. 
          • Šonus ir viršų išlyginti kremu, padengti glajumi. Puošti pagal pageidavimą :)


          2012 m. sausio 23 d., pirmadienis

          Plikytų pyragaičių tortas "Croquembouche" ir meškis


          Atėjo toji sausio savaitė, kurią kasmet pradedu net miegoti orkaitėje... na, geriausiu atveju ant kilimėlio prie orkaitės. Šiais metais norai, bent jau pusė jų buvo išreikšta gana griežtai. Prieš mėnesį pamačius croquembouche, kurį dariau step-by-step žurnalui "Ji", mano dukra pasakė, kad kitokio torto savo gimtadieniui ji nenori.  Kad net nesiūlyčiau - šitą perskaičiau jos žvilgsnyje, nes tiek įžulumo ji garsiai nereiškia, nes vis dėlto ji yra puikiai išauklėta. :) Bet kitą vertus, irgi neturiu tiek įžulumo tokia proga prieštarauti savo mergaitei. Papuošimui buvo išrinktos žvaigždės.

          Pasakyta - padaryta.
          Tešlą dariau pagal genialų Pierre Hermé receptą
          Kremo proporcijas keičiau.

          Kremui:
          600 ml pieno
          4 tryniai
          6 šaukštai cukraus
          30 ml krakmolo
          500 g šokolado
          50 g sviesto
          Vanilės ankštis

          Glajui
          200 g šokolado
          50 g sviesto
          150 ml grietinėlės


          Pieną užvirinti su perpjauta vanilės ankštimi, ugnį sumažinti ir virti ant mažos ugnies 5 minutes. Išsukti trynius su likusiu cukrumi ir krakmolu, užpilti per sietelį verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės. Sudėti susmulkintą šokoladą, gerai išmaišyti, po to įdėti sviesto ir vėl išmaišyti. Uždengti kremą plėvele (tiesiog padėti ant paviršiaus) ir ataušinti.

          Ataušusius pyragaičius įdaryti kremu. Šio atveju teks pasidarbuoti antgaliu su ilgu galiuku, nes pyragaičių krokembušui  pjauti nepatariama.

          Glajui ištirpinti šokoladą su sviestu ir grietinėle, išmaišyti.

          Tortas buvo surenkamas ant floristinio kūgio, kadangi jis buvo transportuojamas, pyragaičius tvirtinau dantų krapštukais, jeigu jis būtų renkamas toje vietoje, kur būtų valgomas, užtektų ir glajaus.

          Gali kilti klausimas, kaip tokį tortą valgyti. Padoriuose namuose, pausipuikavęs ant švenčių stalo, krokembušas išnešamas į virtuvę ir grįžta jau padalintas. Nepadoriuose namuose darbuojamasi pirštais (arba šalia padėtu peiliu) ir servetėlėmis.

          Dukros gimtadienio proga parodysiu meškį. Jis tikrai to nusipelnė. Vien už tai, kad buvo tampomas už vienos ausies. Už kelerių metų jis švęs savo penkiasdešimtmečio jubiliejų, o dar lyg šiol moka kalbėti. Arba verkti. Čia jau nepasakysiu - kaip kam labiau atrodo. Labai garbingas meškis, nepaisant savo išsiuvinėtos nosies ir žvairuojančių akių. Be to jis pats labai gražiai moka parodyti štai tokią šypsenėlę :P . Įdomu, kodėl žaisliniai gyvunėliai taip dažnai rodo liežuvį?....

          2012 m. sausio 19 d., ketvirtadienis

          Svogūnų konfitiūras su džiovintomis raudonomis slyvomis ir keli žodžiai apie kitus dalykus

          Svogūnai... tokia plebėjiška daržovė, ar ne?
          O dar dažnai girdėdavau apie siaubus baubus - plaukiojančius svogūnų gabaliukus sriuboje ir tai lemdavo aršią nemeilę svogūnams nuo pat vaikystės. Vis bandau prisimniti, ar aš ką nors tokio sriuboje matydavau, bet viskas taip bandymais ir baigiasi - bandau-bandau ir niekas neišeina. Kažkodėl tik pagarba svogūnams ir dažnai meilė... net nuo jaunų metų.


          Stiklainukas tokio džemo gali nuvyti šalin liūdnas mintis, įkvėpti pasikeitimams, šiaip maloniai nuteikti, tai kodėl nepabadžius? Šitas džemas tinka viskam - net tiesiog uždėti ant duonos. Arba iškabinti šaukšteliu tiesiai iš stiklainiuko....
          0,5 kg svogūnų
          100 g cukraus
          150 ml baltojo vyno
          8-10 džiovintų raudonųjų slyvų
          Aliejaus kepimui

          •    Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite.
          •    Sudėkite į keptuvę ir kepkite ant labai mažos ugnies, kol svogūnų tūris nesumažės maždaug 3 kartus, o patys svogūnai netaps permatomi. Tai gali užtrūkti apie valandą, arba ir ilgiau. Svogūnai neturi apkepti, juo labiau pridegti.
          •    Džiovintas slyvas supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į svogūnus ir įpilkite 250 ml vandens. Troškinkite ant mažos ugnies, kol neišgaruos visas vanduo.
          •    Supilkite vyną, išmaišykite ir jį išgarinkite.
          •    Sukrėskite svogūnus į sietą, truputį nuvarvinkite ir sudėkite konfitiūrą į stiklainiukus. 




          LABAI SVARBU - gal kas nors gali padėt šitam šuneliui?


          Dar. Atrodo, kad pakeičiau savo nuomonę apie Mourinho. Nepaisant  visų jo pasiekimų, talento ir sugebėjimų, man buvo nesmagu, kai kaskart pralaimejus Realui rungtynes su Barsa buvo kaltas kažkas... tai teisėjai nupirkti, tai teisėjai kažko nematė, tai Barsa ne taip žaidė... vis kažkokios priežastys...  kai perskaičiau, kad jis tapo XXI amžiaus UEFA simbolinės rinktinės treneriu, tai šiek tiek neskanu patapo... Gal čia tik mano "bobiškas" požiūris į futbolą arba vienareikšmiškos simpatijos Barsai? Bet dabar man smagiau :)  Tikrai... net žiema tapo panaši į žiemą...

          2012 m. sausio 13 d., penktadienis

          Puiki naminė duona su raugu ir įvairiomis sėklomis


          Šioms Kalėdoms iš žmogaus, kurį aš labai gerbiu, gavau dovanų namuose keptos duonos kepalą. Labai džiaugiausi tokia šilta dovana ir dėmesiu. Taip pat džiaugiausi, kad ši duona labai patiko mano namiškiams. Tad dar gavau raugo, nes pati išauginti kol kas neturiu laiko. Dabar tokia duona apsigyveno mano namuose .

          Duonos recepto šaltinis tinklaraštyje Skonis čia ir dabar.
          Tai visapusiškai verta dėmesio duona.
          Cituoju:
          • 150g saulėgrąžų (užplikyti 10min vandeniu)
          • 150g sėmenų (nemaltų)
          • 150g avižinių dribsnių
          • 150g kvietinių sėlenų
          • 250g ruginių miltų (geriau rupiai maltų)
          • 750g kvietinių miltų
          • 100g cukraus
          • 3 šaukšteliai druskos
          • 1 litras vandens
          • Sezamo sėklos formos pabarstymui ir viršui.
          Paruošimas:
          Supilam visus grūdus ir raugą. Išmaišom. Tada pilam cukrų, druską, miltus, vandenį ir labai gerai išmaišom. Formą patepam aliejum, pabarstom sezamo sėklom.
          Atskiriam raugo kitam kartui.
          Dedam duoną į formą viršų šlapia ranka suglaistom ir pabarstome sezamo sėklomis. Uždengiam rankšluosčiu ir kildiname 12h.
          Kepimas:
          Dedame į orkaitę, kuri nėra įkaitinta. Pirmą valandą kepame ant 180 laipsnių temperatūros, o likusias 20 minučių kepame 160 laipsnių temperatūroje.
          Kol duonyte karšta, reikia uždengti ją rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų. Po to lengvai išsiima iš skardelės.
           
          NIEKO nekeičiu. Na, kartais daugiau ruginių miltų dedu, ir tuomet šiek tiek daugiau skysčio.
          Kitus variantus dariau įvairiausius - su įvairiais riešutais, sėklom, skaldytais grūdais, dž. vaisiais, kitais miltais, kitokios sėlenom. Iš šito kiekio išeina du dideli kepalai ilgose keksinėse formose. Tad vienas būna su variacijomis, o kitas -  šitas, bazinis.

          Tad merginos, ačiū jums abiems - Evelinai už receptą, Ievai už bendrą meninę išraišką.

          2012 m. sausio 11 d., trečiadienis

          Lapinių kopūstų traškučiai


          Arba kitaip tariant čipsai. Lapiniai kopūstai (angl. kale) labai geras augalėlis, nerealiai sveikas ir vertingas, tik visai pas mus nepopuliarus. Netyčia man pakliuvo į rankas ir aš labai uoliai ieškojau, ką su juo daryti. Būtina, neskaitant kitų, sąlyga buvo - kad kuo mažai laiko užimtų gaminimas. Štai  čia thefoodaddicts.com radau tai, ko ieškojau. Visai be pastangų ir labai smagūs kopūstai gaunasi. Nežinau, kiek jų įmanoma sutraškėti vienų - čia individualūs pajėgumai, bet salotoms puikiai tinka. Ir vietoje sūdytų riešutų prie alaus, ir šiaip toks įdomus kąsnelis.

          Lapinių kopūstų (naudojau žalius ir violetinius)
          Aliejaus
          Česnakų
          Baltojo vyno
          Auksaspalvio sirupo
          Druskos
          Pipirų
          • Kopūstus labai kruopščiai išplauti, nusausinti.
          • Išpjauti (o geriausiai iškirpti žirklėmis) gyslas. Pagrindinę - būtinai, o šonines pagal galimybes
          • Lapus suberti ant kepimo popieriumi užklotos skardos
          • Pašlakstyti aliejumi, vynu, lašeliu auksaspalvio sirupo, pabarstyti druska, pipirais
          • Kepti 180°C 5-7 minutes.
          • Traškėti :)
          Nepastebėjau jokio skonio skirtumo tarp violetinių ir žalių kopūstų. Vaizdelio prasme violetiniai pralaimi, nes neišsaugo savo spalvos, tampa tamsiarudžiais. Šiek tiek paruduoja ir žalių kopūstų lapelių krašteliai, bet šiuo atveju reikia stebėti kepimą. Kepant sumažėja apimtis. 

          2012 m. sausio 9 d., pirmadienis

          Kepti obuoliai AKA* „suvožtiniai“ su riešutais ir džiovintomis spanguolėmis


          Paprastutis ir greitas desertas. Net galintis suintriguoti. Tik šiuo atveju svarbu obuolių neperkepti, nes gali pavirsti koše. Košei galima palikti tą atvejį, kai obuolių daugiau nei įdaro :)

          4 nedideli obuoliai
          100 g įvairių riešutų
          50 g džiovintų spanguolių
          2-3 šaukštai skysto medaus
          1 šaukštelis prieskonių meduoliams
          1-2 šaukštai citrinų sulčių

          •    Užmerkite spanguoles citrinų sultyse 15-20 minučių.
          •    Susmulkinkite riešutus ir sumaišykite juos su spanguolėmis ir prieskoniais meduoliams.
          •    Obuolius nulupkite, išimkite šerdį, supjaustykite riekelėmis
          •    Obuolio riekelę patepkite medumi, užberkite riešutų ir spanguolių mišinio, uždenkite kita obuolio riekele.
          •    Suvožtinius sudėkite ant skardos, užklotos kepimo popieriumi ir kepkite 15 minučių 170 °C.


          Ji, 2011.12

          *АKA - Also Known As

          2012 m. sausio 5 d., ketvirtadienis

          Šokoladinis tortas "Stracciatella su vyšniomis". Tinklaraščio gimtadieniui



          Visai pamiršau, kad sulyg Naujaisiais tinklaraštis įžengė į ketvirtuosius metus...  Šioks-toks gimtadienis, ar ne?  Ir nežinau, ką rašyti... Geriau tortu pavaišinsiu... virtualiai  :) Jei Jūs jį pagaminsite ir Jums patiks - man bus tikrai žiauriai malonu :)

          Šitas tortas labai panašus į Varškės sūrelį , gal su keliomis modifikacijomis. Patiks tiems, kas mėgsta šokolado ir saldžios varškės derinį - tokiems kaip aš :) Tikras sūrelis, "Nykštukas". Man asmeniškai labiausiai patinka būtent "Nykštukai', dėl minkšto glajaus, sūreliuose nemėgstu traškių šokoladinių apvalkaliukų.

          Tortas gana didelis ir sunkus - apie 2,5 kg

          Biskvitui:
          120 ml pieno
          90 g sviesto
          150 g cukraus
          6 kiausiniai
          6 tryniai
          120 g miltų
          60 g kakavos
          2 šaukšteliai kepimo miltelių

          Varškės kremui:
          600 g švelniosios varškės (och, kaip man patinka President varškė....)*
          400 ml plakamosios grietinėlės
          120 - 150 g c. pudros
          100 g tarkuoto šokolado
          20 g želatinos + 100 ml vandens
          1 graži, šviežia vanilės ankštis

          Šokoladiniam pertepimui:
          150 g juodojo šokolado (apie gerą kokybę aš nekartoju :)))
          70 ml grietinėlės
          40 g sviesto
          1 šaukštas brendžio

          500 g šaldytų vyšnių
          100 g cukraus

          Pieno želė pagal šį receptą, tik pusė kiekio

          100-150 g šokolado juostai

          Biskvitas:
          • Biskvitą kepti iš vakaro. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi. Ištirpinti sviestą piene. Kiaušinius, trynius ir cukrų išplakti iki šviesiai gelsvos spalvos tirštos masės. 
          • Miltus su kakava ir kepimo milteliais milteliais persijoti į kiaušinių masę. 
          • Porą šaukštų masės sumaišyti su pieno-sviesto mišiniu ir supilti atgal į bendrą masę. Atsargiai išmaišyti ir išpilti į paruoštą formą. 
          • Kepti apie 45 - 50 minučių, kol lengvai paspaudus pirštu lakštas pradės spyruokliuoti.
          • Išimti, nuimti popierių ir ataušinti ant grotelių, suvynioti ir palikti nakčiai šaldytuve.

          Kremas
          • Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkinti ir ištirpinti. 
          • Varškę sumaišyti su c. pudra ir ištirpinta želatina. Kai varškė pradės stingti, išplakti grietinėlę su išskobta vanilės ankštimi ir atsargiai sumaišyti su varške, po to sumaišyti su tarkuotu šokoladu.

          Vyšnių pertepimas

          • Vyšnias užpilti cukrumi ir maždaug 100 ml vandens ir užvirinti. Nukaisti

          Šokoladinis pertepimas

          • Šokoladiniam pertepimui tiesiog viską ištirpinti kartu ir palikti, kad atauštų. 
           Torto surinkimas

          • Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, šonus - popierine apykakle. 
          • Porą šaukštų kremo atidėti. 
          • Biskvitą supjaustyti į tris dalis, apatinę sudėti į formą, paskleisti vyšnių įdaro**, įdėti šiek tiek kremo užtepti šokoladinio pertepimo, uždengti kremo dalimi. Ant viršaus uždėti biskvitą ir pakartoti. Uždengti likusiu biskvito lakštu. 
          • Viršų patepti likusiu kremu, užpilti pieno želė ir palikti, kad sustingtų - mažiausiai 4-6 valandoms, o geriausiai nakčiai.
          • Puošti pagal pageidavimą, šonus apjuosti šokoladine juosta, o galima ir patrupiniuoti.

          Kaip pagaminti šokoladinę juostą tortui apjuosti parašyta čia 

          *Ne reklamos vardan, o patogumo....
          ** Šiame torte nėra sirupo sudrėkinimui. Man užteko vyšnių "nuoviro". Bet jei jaučiate, kad vyšnių sulčių susidarė mažai, išėmę vyšnias, įpilkite į jį šiek tiek vandens :) 


          2012 m. sausio 3 d., antradienis

          Medaus tortas su braškėmis

           

          Labai seniai namams gaminau šį tortą. Vis ruošiausi, ruošiausi... ir vis buvo kokie nors kiti tortai eilėje, kuriuos norėjosi (reikėjo) pagaminti... SM šitą tortą kepiau su apelsinų ir citrinų kremu, bet šįkart žvilgtelėjau į dar senesnius laikus, kai aš kaip užsukta kas savaitę vis ženyjau, ženyjau. Vestuvininkų tarpe medaus tortas buvo labai populiarus.... ypač su braškių, braškių ir mėlynių arba žemuogių kremu. 

          Du 21 cm skersmens tortukai arba vienas didelis

          Tešlai
          3 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
          1 st. medaus
          1 st. cukraus
          3 kiaušiniai
          1 šaukštelis sodos

          Kremui
          450 ml plakamosios grietinėlės
          760 g riebios grietinės (2 ind. 40 proc. Dvaro)
          100 g miltelinio cukraus
          1 indelis (nuo grietinės) trintų braškių su cukrumi




          Tešla:
          • Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įpilti sodą ir maišyti. Masė padidės kelis kartus. 
          • Nukaisti nuo ugnies porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius visą laiką intensyviai maišant. 
          • Medaus masę sumaišyti su miltais, užminkyti tešlą. 
          • Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą.
          • Įkaitinti orkaitę iki 200 C. 
          • Padalinti tešlą į 16-18 dalių (dviems tortams), stalą pabarstyti miltais. Tešlą kočioti labai plonai (net permatomai)  ir kepti ant kepimo popieriaus 6-8 minutes kol pagels.
          • Išimti iš orkaitės, aušinti ant grotelių. Praaušusius dėti ant lygaus paviršiaus. 
          • Norint, vieną dalį tešlos panaudoti mažiems sausainukams, skirtiems papuošimams, išspausti.

          Kremas
          • Išplakti grietinę su grietinėle kartu
          • Įberti persijotą miltelinį cukrų, išmaišyti.
          • Pabaigoje supilti braškes ir gerai išmaišyti

          Torto surinkimas: 
          • Iškepti lakštai yra kieti, bet juos lengvai galima sulyginti dantytu peiliu. Pertepti lakštus kremu, šiek tiek palikti viršui ir šonams aptepti.
          • Padėti ant viršaus kepimo popierių, po to - lentelę ir įdėti į šaldytuvą nakčiai.
          • Nuimti lentelę, popierių, aptepti tortą kremu ir puošti pagal pageidavimą :)



          N.B. Tortas labai paprastas, labai greitai pagaminamas nepaisant kepimo, gaivus ir be pretenzijų :)
          N.B.I. Šita tešla puikiai tinka meduoliams sausainukams kepti - yra paklusni, nelabai auga, laiko formą. Nors kepant meduolius reiktų įdėti prieskonių, glaistyti, nes kaip sausainiams tai skonis galėtų būti turtingesnis. Pvz. šiuos kalėdinius meduolius kepiau būtent iš šios tešlos, tik ji šaldytuve išgulėjo apie metus :D

           
          EDIT:
          Taip atrodo tešla iš karto po užminkymo. Matosi, kad ji ne kočiojama, bet tepama
          http://s018.radikal.ru/i501/1202/66/a7fb02b86594.jpg

          Taip atrodo tešla po 5 valandų šaldytuve. Tokią jau galima laisvai iškočioti

          http://s40.radikal.ru/i089/1202/c8/050e59bc4eec.jpg
          http://s018.radikal.ru/i526/1202/79/fcb22ab6805c.jpg

          Blogger šiandien, tikriausiai užšalo, visai nekelia nuotraukų. Tad kol kas palieku nuorodas, gal vėliau jis apsigalvos ir leis įkelti nuotraukas.